Premijer FBiH u posjeti Unsko-sanskom kantonu

Drugog dana boravka u Unsko-sanskom kantonu, delegacija Vlade FBiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, održala je zajedničku sjednicu s Kantonalnom vladom, na kojoj je razgovarano o programu javnih investicija Kantona, za koji je Novalić kazao da nije usvojen na legalan način.

Dodao je da to nije jedini kanton, nego da još četiri nisu dostavila te programe koji bi bili inkorporirani u program javnih investicija Federacije BiH. Odlučeno je da se sačeka još petnaestak dana s donošenjem federalnog plana, dok ne bude usvojen legalan program javnih investicija u USK-u.

Istakao je da kantonalni program ima definirane prioritete sa stanovišta Kantonalne vlade, ali postoji i stav Vlade Federacije o programskim javnim investicijama u tom kantonu.

Slikovni rezultat za novalic-Ako ostavimo budžetsku podršku koju smo dogovorili, najveći transferi koji slijede odnosit će se na putnu infrastrukturu, a radi se o tri kredita. No kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ne može biti realiziran bez povećanja akciza. Oko 52 miliona KM predviđeno je za USK – objašnjava federalni premijer.

Novac bi trebao biti osiguran za izgradnju pravaca i zaobilaznica Bihaća i Cazina, te Bosanske Krupe, a dodatno povećanje od dva feninga planirano je za izgradnju pravca Lašva, koji se tretira kao pravac prema Bihaću.

-Iako je to i pravac prema Travniku, smatramo da je najveća blokada između Sarajeva i Bihaća upravo na tom dijelu puta. Razgovarali smo i o tome šta Federacija može pomoći kada su u pitanju kapitalni projekti, kao što je Kamengrad u Sanskom Mostu, dakle termocentrala, a preuzeli smo zadatke koje će Federacija uraditi kako bi pomogla tom projektu – kazao je Novalić.

Na pitanje šta je s putem Kulen Vakuf – Martin Brod kroz Nacionalni park Una, koji je generator razvoja turizma USK-a, Novalić je pojasnio da taj put ne može biti građen sredstvima JP Ceste Federacije BiH, nego će se nastojati sredstva osigurati putem Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Govoreći o Unskoj pruzi, premijer je kazao da se njena rentabilnost ogleda kroz prijevoz tereta i veže za izgradnju Kninske pruge u Hrvatskoj.

Također, naglasio je da su trenutno u toku radovi na autoputu Vc, ali da se pravi zahvati na tom projektu mogu očekivati tek nakon usvajanja izmjene zakona o akcizama, a prema Pismu namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), taj posao trebao bi biti završen do 31. marta.

Istaknuo je i da se 40% svih sredstava za poljoprivredu iz Federacije izdvaja za USK.

Premijer USK, Husein Rošić je nakon zajedničke sjednice, također, potvrdio da je plan javnih investicija usvojen bez saglasnosti Vlade USK. Ponovio je da je zatraženo 15 dana da ovaj plan  usvoji  Vlada USK i predloži ozbiljne projekte značajne za cijeli Kanton.

Izrazio je zadovoljstvo odnosnom Vlade Federacije BiH prema ovom kantonu, ali je i podvukao da budžet ima problema s deficitom, te da je Federalna vlada najavila da će i u tom smislu pomoći USK.

Novalić je na kraju iznio podatak da će iz federalnog budžeta u ovoj godini, sa stavke transfera nižim nivoima vlasti od ukupno 19 miliona KM, biti osigurano dva miliona za USK, ali i još jedan milion za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Delegacija Federalne vlade danas je s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem posjetila i Meggle d.o.o. Bihać i Č.J. d.o.o.

vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *