Vlada FBiH: Opredijeljeni smo za zapošljavanje 23.000 osoba

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas u ponedjeljak su u Sarajevu predstavili Projekat podrške zapošljavanju u BiH, koji će trajati četiri godine i u kojem se očekuje zapošljavanje oko 23.000 osoba i to mladih, dugoročno nezaposlenih, osoba s niskim kvalifikacijama, osoba u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugroženih osoba.

U svim ovim kategorijama značajnim se smatra zapošljavanje žena s ciljem da se generalno podigne nivo njihovog zapošljavanja. Učešće Svjetske banke iznosi 50 miliona eura, od čega 29 miliona eura pripada Federaciji BiH.

– Također, iz budžeta Federacije BiH putem Federalnog zavoda za zapošljavanje učešće Federacije bit će oko 50 miliona KM za četiri godine – dodao je Drljača.

Šef ureda Svjetske banke Salinas naglasio je da Projekat podrške zapošljavanju rješava jedan od najbitnijih ciljeva u BiH, a to je otvaranje novih radnih mjesta.

– Putem ovog projekta počinje novi model angažmana Svjetske banke u BiH. U ovom projektu radimo s Vladom FBiH na ostvarivanju veoma specifičnih rezultata koji su unaprijed dogovoreni. Finansijska pomoć će biti pružena tek nakon što rezultati budu ostvareni, odnosno kompenzirat će ono što je potrošeno na ostvarivanje rezultata – poručio je Salinas.

Izrazio je zahvalnost Federalnoj vladi na snažnoj opredijeljenosti za omogućavanje početka Projekta podrške zapošljavanju.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *