Austrijski “Standard”: Stabilnost BiH nakon izbora mogla bi biti dodatno ugrožena

 

Austrijske novine posljednjih dana sve učestalije pišu o političkim i društvenim prilikama u BiH, a ponajviše o predstojećim općim izborima koji su jedna od glavnih tema koja zaokuplja njihovu pažnju.

Tako npr. bečki Standard piše da je “trenutno proruska partija SNSD na vlasti u RS-u” a ona kako kažu propagira neustavno odvajanje RS od BiH.

Međutim, predsjednik ove partije i predsjednik RS Milorad Dodik, najavio je da će se kandidovati za srpskog člana Predsjedništva BiH, s čuđenjem konstatuje bečki Standard.

“Dodik je najavio da će se, kao predstavnik srpskog naroda, kandidirati za funkciju u tročlanom Predsjedništvu BiH iako odbacuje državu BiH. No u slučaju da ga izaberu on neće, kako je rekao, ići u Sarajevo u Predsjedništvo, već će preko telefona biti uključen na sjednice.”, piše Standard.

“Posmatrači smatraju da bi Predsjedništvo BiH sa nacionalistima Miloradom Dodikom sa srpske, Draganom Čovićem sa hrvatske i Fahrudinom Radončićem sa bošnjačke strane, još više moglo ugroziti stabilnost BiH”, piše bečki Standard, navodeći da je SAD trenutno alarmirana jer se policija RS treba naoružati sa 2.500 automatskih pušaka iz Srbije, koje uopće nisu neophodne.

“Sigurnosnim snagama BiH veliku brigu zadaju i radikalno-nacionalističke grupe u Republici Srpskoj”, piše na stranicama Standarda.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *