Novalić: Zakon o uvezivanju radnog staža “zapeo” zbog zahtjeva Udruženja poslodavaca

 

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a, u ime ovog i Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta postavio je pitanje u vezi s uvezivanjem radnog staža radnicima u preduzećima u vlasništvu Federacije BiH.

– Kada će nadležno ministarstvo i Vlada FBiH donijeti zakon o uvezivanju radnog staža u preduzećima koja su u vlasništvu FBiH kako bi se ljudima omogućio odlazak u penziju? Ovo se, između ostalog, odnosi na Rudnik mrkog uglja Zenica, IP Krivaja, KTK Visoko – pitao je Karajbić.

Na ovo pitanje odmah je odgovorio premijer FBiH Fadil Novalić.

Objasnio je da je ovaj zakon razmatran na Ekonomsko-socijalnom vijeću, ali je tamo nastao problem nakon zahtjeva Udruženja poslodavaca da se zakonom predvidi uvezivanje radnog staža i za radnike privatnih firmi kojima nisu plaćeni doprinosi.

– To bi koštalo nekoliko milijardi maraka i ovakav zahtjev Udruženja poslodavaca nije moguće realizirati. Zakon je zapeo na ESV-u jer se ne može usvojiti na način kako poslodavci traže. Zato smo se bazirali na rješavanje tekućih slučajeva na način da pojedinačno uvezujemo radni staž ljudima koji su ispunili uvjete za penzionisanje – rekao je Novalić.

U Sarajevu se danas održava sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj su zastupnici postavljali pitanja, a premijer ili predstavnici Vlade odgovarali, osim u slučajevima ako je zahtijevan pisani odgovor. Upravo je počela pauza koja bi trebala trajati do 14 sati, a nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda 26. redovne sjednice.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *