Odličan anestetik i antiseptik, zubobolja nestaje za dva minuta

 

Zubobolja, ima “nezgodnu” naviku da nas nenadano i najjače što može pogodi u nemoguće vrijeme, obično usred noći ili kada smo kilometrima udaljeni od najbližeg zubara, no za mrsku zubobolju postoji odličan kućni lijek koji djeluje kao antiseptik i anestetik.

Spas za neugodnu probadajuću bol zuba je u klinčićima, začinu slatkasto trpkog okusa koji ima i brojna ljekovita svojstva. Klinčići naime, sadrže eugenol, moćni anestetik i antiseptik koji zaustavljaju bol, a istovremeno čisti usta, te se od davnina koristio za uklanjanje lošeg zadaha.

Tri su načina na koja se možete riješiti zubobolje uz pomoć klinčića.

1. Prah klinčića

Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat klinčića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza. Pričekajte malo i kućni lijek za zubobolju trebao bi pokazati svoju moć.

2. Cijeli klinčić

Isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite dva ili tri klinčića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvačite, kako bi pustili još svojih ljekovitih ulja.

3. Ulje klinčića 

Ovo je možda i najefikasniji način za korištenje kličnića protiv zubobolje.

Šta vam je potrebno:

– ulje klinčića
– štapići za uši ili loptice od pamuka
– pola kašikice maslinovog ulja

Način upotrebe:

Usta dobro isperite toplom slanom vodom. Na taj način pripremate zubno meso, koje tako očišćeno, bolje upija ulje. Pomiješajte nekoliko kapi ulja klinčića s pola kašikice maslinovog ulja. Kuglicu vate namočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto lagano pritišćući. Kako biste lakše pristupili bolnom mjestu možete koristiti i štapić za uši. Umočite ga u ulje i stavite ga direktno na zubno meso.

Imajte na umu da je ovo samo brzi i kratkotrajan način za ukloniti bol. Ne odgađajte odlazak stomatologu, jedite manje slane i slatke hrane, te redovno četkajte i čistite zube. Ipak, do tada u SOS situacijama, klinčići će odraditi prvu pomoć.

 

zavnews/zadovoljna.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *