Konkurs za odabir autentičnog BH proizvoda

Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini objavilo je konkurs za odabir autentičnog bh. proizvoda, putem kojeg će se podržati odabrane organizacije žena u procesu izrade i komercijalizacije odabranih proizvoda. Podršku udruženju u realizaciji planiranih aktivnosti pružiće USAID/Sweden FARMA II i Jedinica za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u okviru realizacije IFAD-ovih projekata).

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, pojasnila je da je cilj konkursa podstaći inovacije i kreativnost, te podržati stvaranje brendiranih i dobro upakovanih tradicionalnih, autohtonih proizvoda, koji će bez problema naći svoje mjesto u odgovarajućim kanalima distribucije. „Ovim projektom želimo ekonomski osnažiti žene u ruralnim područjima, prvenstveno kroz razvoj proizvoda sa dodatnom vrijednosti. Naše žene su vrijedne i već u kućnoj radinosti prave fantastične proizvode, te nam je namjera pomoći im da to pretvore u profitabilnu aktivnost.“

Fokus ovog konkursa će biti na savjetovanju prijavljenih organizacija na temu komercijalizacije autentičnih proizvoda, kako bi žene u ruralnim područjima ostvarile konkretne ekonomske koristi od razvoja i plasmana takvih proizvoda. Pored planiranog mentorstva, predviđena je i podrška u razvoju kanala distribucije i promociji proizvoda, a najbolji proizvodi će dobiti i simbolične novčane nagrade.

Slikovni rezultat za kucna radinost

Ovaj konkurs oglašen je u tri kategorije:

  • Domaći poljoprivredni proizvod (mliječni proizvodi, džemovi, sokovi i sl.)
  • Prirodna kozmetika, ljekobilje i med
  • Tradicionalni ženski radovi (vez, pletenje, heklanje, tkanje)

Više detalja o konkursu će biti prezentirano na planiranim informativnim sastancima, te na web stranici udruženja (www.upzbih.ba). U prilogu možete naći puni tekst konkursa kao i aplikacioni obrazac.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *