Na svečanoj sjednici povodom Dana rudara ukazano na pozitivne pomake

U oblasti rudarstva u  Federaciji BiH u ovoj godini napravljena su dva pomaka, jedan se odnosi na  radnopravno zakonodavstvo, a drugi je da su postignuti dobri rezultati i rast proizvodnje za 400 tona te rast broja rudnika koji ulaze u zonu pozitivnog poslovanja, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na svečanoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u Domu Sindikata u Sarajevu, povodom Dana rudara.

– Zadovoljan sam ovim što smo postigli. To sve ide u pravcu koji smo zacrtali, a to se odnosi na investicione aktivnosti i radnopravno zakonodavstvo, ali i rezultate poslovanja. Ove godine nismo gubili vrijeme – kazao je  Novalić.

Federalni premijer najavio je da će uskoro djelomično biti promijenjeni i zakoni kojima su obuhvaćene prethodne obaveze rudnika, kao i one buduće.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je kako položaj i uvjeti rada nisu na onom nivou na kojem bi to rudari  željeli, ali su bolji nego prije dvije godine.

Slikovni rezultat za sinan husic– Krajem prošle i početkom ove godine, usaglasili smo jednu kvalitetnu investicionu fazu za rudnike uglja u FBiH koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH i odlučeno je da u naredne tri godine u rudnike uglja bude  investirano 320 miliona KM. Realizacija te investicione faze je počela, a u rudnike se u sklopu toga instalira  i najsavremenija oprema što doprinosi sigurnosti na radu – kazao je Husić.

Naglasio je da je, između ostalog, u 2016. godini potpisan  ugovor za nabavku novog širokog čela za jamu Raspotočje u Rudniku mrkog uglja Zenica, da je izvršen  kvalitetan remont širokog čela u Rudniku mrkog uglja Kakanj, te da se pristupilo instaliranju opreme novog širokog čela u jami Begići u ovom rudniku, na kojem se početak proizvodnje očekuje sredinom januara 2017. godine. U ovoj godini rudari, kako kaže Husić, nisu imali problema kod isplate plaća i ostalih naknada.

Po njegovim riječima, tri od sedam rudnika u Federaciji BiH, koji posluju u sastavu Koncerna,  ispunjavaju sve obaveze prema državi, a to su rudnici Banovići, Gračanica i Bila, a očekuje  da u narednoj godini i rudnici Kreka i Kakanj počnu izmirivati obaveze prema državi.

– Mi smo u završnoj fazi usaglašavanja  okvira kako da rudnici u potpunosti poštuju tekuće obaveze i načina  kako  izmiriti obaveze iz ranijeg perioda – dodao je Husić.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović istaknuo je da će sedam rudnika koji posluju u okviru Koncerna ostvariti za više od 400 hiljada tona veću proizvodnju nego 2015. godine,  a zadovoljstvo rezultatima rudnika istaknuo je i generalni  direktor EPBiH Bajazit Jašarević koji je kazao da je energetski sektor u FBiH na putu skorog “ozdravljenja”.

Svečanoj sjednici su prisustvovali predstavnici  rudara, uprava rudnika  te  predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predstavnici granskih sindikata.

vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *