Ministar Ramić posjetio povratnike u Odžaku, Modriči i Vukosavlju

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio povratničke zajednice u općinama Odžak, Modriča i Vukosavlje.

Ministar je u Odžaku obišao OŠ “Vladimir Nazor” kojoj je uručio potrebnu opremu.

– Riječ je o kompletnoj kabinetskoj opremi, od laptopa i LED televizora do drugih pomagala. I ovaj put smo se vodili principom da je oprema kupljena od firmi koje vode i u kojima rade povratnici. Iako je kabinet prvenstveno namijenjen povratničkoj djeci, za nastavu vjeronauke, on će stajati na raspolaganju i ostaloj djeci, u drugim školskim oblastima, što je važno za jačanje inkluzije i povjerenja – kazao je ministar Ramić.

Dodao je kako bi bilo dobro da i prosvjetne institucije Republike Srpske slijede takve primjere.

Ministar Ramić je posjetio i Medžlis Islamske zajednice Odžak, gdje je potpisao ugovor o finansiranju rekonstrukcije munare u toj povratničkoj zajednici, te obišao novoizgrađenu pješačku ulicu, čiju izgradnju je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

– Izgradnja vjerskih objekata i simbola u dijelovima naše zemlje gdje su bili rušeni s ciljem progona ljudi, ima poseban značaj za povratnike. To je pitanje osjećaja slobode, dostojanstva i pripadnosti. Istovremeno, u slučaju obnove glavne ulice, koju koriste svi a ne samo povratnici, jasno poručujemo da smo za princip suživota i zajedničke izgradnje zemlje – dodao je Ramić.

Tokom posjete Modriči ministar je obišao preduzeće Ha-trans u Modričkom Lugu, kao i prostorije FK Sloga Jakeš, dok je u Tarevcima posjetio povratničku poljoprivrednu zadrugu, klizište na mjesnom mezarju, te Islamski kulturni centar čiju izgradnju je također, podržalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Na sastanku s načelnikom Općine Vukosavlje Borislavom Rakićem, ministar Ramić je potpisao ugovor o sanaciji vodovodne mreže u povratničkim zajednicama.

– Važno je da ljudi na svakom pedlju ove zemlje osjete podršku institucija, i to na način da definišemo, kao i dosad, ulaganja na osnovu njihovih potreba o kojima se informišemo u razgovoru s njima na terenu. Oni su čuvari države BiH – kazao je ministar Ramić.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *