Guardian: Posjetite Sarajevo i osjetite istinsku zimsku čaroliju

Zima je vrijeme kad istinski uživaoci putovanja istražuju snježne evropske gradove koji su puni ugodnih i raskošnih kafića kao što su Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Tromso, posebno kada se do njih može uz određeni popust i niske cijene tokom zimske sezone. Guardian je sastavio listu evropskih gradova koje morate posjetiti ove zime, kao što su Poprad u Slovačkoj, Baden-Baden u Njemačkoj, glavni grad Hrvatske Zagreb  a među njima je i glavni grad Bosne i Hercegovine. 

U ovom okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da loše stvari mogu ispasti bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastiljon integracije i multikulturalnog sjaja se digao iz pepela koji ga je zadesio od 1992. do 1995. godine tokom opsade i sada predstavlja procvat i fascinantno odredište. Uske uličice na Baščaršiji, u starom dijelu grada, prepune su dobrih kafića, a i smještaj se može naći po pristojnoj cijeni. Hosteli kao što su Balkan Han, The Doctor House i Franz Ferdinand imaju prenoćišta od 11 do 32 eura za noć.

Guardian za posjetiti u Sarajevu izdvaja obnovljenu gradsku Vijećnicu, Svrzinu kuću, dostojanstveni muzej koji podsjeća na atmosferu u Sarajevu u 18. stoljeću. Za posjetu se također preporučuje i Tunel i muzej spasa koji je bio jedini prolaz Sarajlijama u mračnim danima rata. Za večeru, možete posjetiti Cakum-pakum i uživati u legendarnim palačincima. Baš kao i u vrijeme Zimskih olimpijskih igara koje su u Sarajevu održane 1984. godine, tu je skijanje i snowboarding na planini Bjelašnici, 20 kilometara od grada. Također se preporučuje i planina Jahorina na jugoistoku zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *