BOSANSKA PUŠKA dobila NATO kod i milionske narudžbe

 

Prva bosanskohercegovačka puška sa nekoliko modela, a koja je nedavno testirana u Norveškoj, i gdje je potvrđeno da je puška prve klase, već je dobila narudžbe u višemilionskom iznosu.

Naime, namjenska industrija u Bosni i Hercegovini doživjela je veliki razvoj i uspon kroz nekoliko firmi a naročito kroz goraždansku kompaniju AC Unity, koja je proizvela prvu bosanskohercegovačku pušku koja je testirana u Norveškoj i dobila NATO kod, što znači da odgovara standardima koje koristi NATO i sve države koje pretenduju na ulazak u NATO savez.

Proces kodifikacije oružja po NATO standardima podrazumijeva imenovanje, klasifikaciju, opis i namjenu oružja. Ukoliko sve ove stavke odgovaraju NATO standardima, oružje dobija šifru od 13 cifri, po kojoj se oružje kupuje, skladišti, transportuje i održava. Činjenica da je ova bh puška dobila NATO kod, podrazumijeva da se ona sada bez ikakvih prepreka može prodavati bilo gdje u svijetu što je ogroman uspjeh za našu namjensku industriju.

Radi se o pušci pod nazivom AC Alfa SMG 6, a trenutno se pregovara sa nekoliko zemalja širom svijeta koje su zainteresovane za kupovinu ove puške, a najveći broj ih je iz Evrope, Azije i Afrike.

Još prije pola godine napravljen je prvi prototip ove puške zajedno sa još šest modela. Puška AC Alfa SMG 6 posjeduje i optički nišan, a po svojim komponentama najviše nalikuje na američke puške M16 i M4. Puške koje su također izašle iz goraždanske kompanije AC Unity su AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 i AC DL 44 A1, a namjena im je kontrola gužvi.

Podsjećamo da je Tehničko-remontni zavod Hadžići već napravio ručni raketni bacač RPG 7, a u izradi RPG-a učestvuje oko 10 firmi iz bosanskohercegovačke namjenske industrije. RPG 7, kada uđe u serijsku proizvodnju, mogao bi dovesti do zapošljavanja oko 500 radnika. Još jedan primjer uspješnosti bosanskohercegovačke vojne industrije je BNT, Tvornica mašina i hidraulike iz Novog Travnika, koja je uspjela napraviti samohodnu haubicu koju proizvodi jako malo zemalja u svijetu, a o čemu smo ranije pisali. Ovaj projekat će uskoro doživjeti serijsku proizvodnju, te se također očekuje zapošljavanje od nekoliko stotina ljudi.

 

zavnews/lokal.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *