Vlada FBiH – Uručeni ključevi vozila za 60 ratnih vojnih invalida

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, u srijedu su u Sarajevu uručili ugovore, ključeve i vozila za 60 ratnih vojnih invalida 100 posto – I grupe. Ukupna vrijednost projekta je 1.491.000 KM, bez PDV-a, a sredstva su osigurana u budžetu FBiH za 2017. godinu.

– Svjesni smo da to nije dovoljno, jer se radi o onima koji su za odbranu i izgradnju države dali dijelove svojih tijela – istakao je tom prilikom premijer Novalić.

Najavio je da će nastaviti da izdvajaju sredstva iz federalnog budžeta, sve dok svaki stopostotni ratni vojni invalid u ovoj državi ne dobije prijevozno sredstvo koje će biti odgovarajuće njegovim potrebama.

– Želja nam je da njihovi životi budu lakši, bolji i dostojanstveniji, te da njihov svakodnevni život bude bolji i lakši – rekao je federalni premijer.

Dodaje da su nedavnim sporazumom s boračkim udruženjima dogovorili da obim novca za branilačku populaciju neće biti smanjivan, ali ni povećan, te da su dobili njihovu bezrezervnu podršku za to.

– Dodjela automobila i drugih ortopedskih pomagala onima koji su u ratu podnijeli najveće žrtve svakako spada u naše prioritete – naglasio je Novalić.


Također je istakao opredjeljenje Vlada Federacije BiH da probleme boraca rješava sistemski, jer je to jedini mogući put. Zbog toga su, naglasio je, u ovom mandatu sve svoje napore i znanje usmjerili na donošenje zakonskih rješenja uz pomoć kojih će jednom i zauvijek urediti ovu oblast.

Ministar Bukvarević je izrazio zadovoljstvo što su i treću godinu uspjeli završiti međunarodni tender i osigurati putnička vozila za onu kategoriju kojoj pripadaju velike zasluge za odbranu BiH.

– Te zasluge se ne mogu izmjeriti materijalnom vrijednošću i ovo je samo jedna sitnica kojom odajemo dužnu počast pripadnicima Armije Republike BiH, a koji su branili sve građane i državu, te dali dijelove tijela za njih – poručio je Bukvarević.

– Ovaj čin je jedan od dokaza da su Vlada FBiH i ovo ministarstvo opredijeljeni za reforme. Stepen dostignutih prava i sredstava koja se izdvajaju za boračke kategorije neće biti umanjivani – poručio je Bukvarević.


U tom pravcu, dodao je, zajedno s Vladom FBiH i boračkim udruženjima su uspjeli dogovoriti da će dio sredstava iz budžeta koja ostanu neutrošena, biti preraspodijeljena za pomoć u rješavanju statusno-socijalnih pitanja branilaca i njihovih porodica.

Naglasio je da su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojene izmjene Zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kojim se ispunjavaju zahtjevi boraca za uspostavu registra i definiše reprezentativnost boračkih udruženja.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Esad Delić, i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović, zahvalili su Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, na profesionalnom, odgovornom i principijelnom pristupu, te na uspješnoj realizaciji tendera za podjelu ovih automobila.

Dodijeljeni automobili su “škoda octavia” – ambition karavan 1,4 TSI, automatik DSG, bijele boje, godina proizvodnje 2017.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *