Svakoga dana biti snažno motiviran! Da li je to nemoguća misija?

“Na početku, snovi se čine nemogućim, zatim nevjerovatnim, a zatim neizbježnim” kaže Christopher Reeve.

Koristite snagu afirmacija

Afirmacija je tehnika pozitivnog mišljenja pretočena u riječi. Mala stvar s velikim posljedicama. I naučno je dokazano da afirmacija ima značajnu moć na ljudsko djelovanje. Zato formulirajte svoje afirmacije u sadašnjem vremenu, neka budu što osobnije i konkretnije. Poduprite ih snažnim osjećajima i vizijama, i mijenjajte svoju budućnost. Vi postajete ono što kažete da jeste. Ni manje, ni više.

Oslobodite se unutarnjih ograničenja

Često sebe uvjeravamo da nešto ne možemo naprav­iti. Što bivamo stariji uvjeravamo se da je tih stvari sve više. Problem takvih malih laži počinje onda kada je na našoj listi mnogo više stvari za koje mislimo da ne možemo napraviti, te oni blokiraju naš daljni život. Otkrijte ta svoja ograničenja i oslobodite ih se. Oni su samo još jedna vaša iluzija koja radi protiv vas. Obračunajte se sa njom.

Okrenite poteškoću u priliku

Na različite načine gledamo na teškoće koje nam se događaju. Jedni ih shvataju kao napad na sebe i svoj život, a drugi u njima gledaju prilike koje im nešto poručuju. Budite ovi drugi. Okrenite zato svaku poteškoću u priliku, jer je odustajanje samo za one koji su već izgubili! Kada otkrijete pravi razlog poteškoće s kojom se susrećete, otkrili ste i razlog zašto treba ustrajati do kraja.

Dokažite se sebi, ne drugima

Prestanite se dokazivati drugima. Dokazivanjem čovjek poništava sebe i svoj trud jer ne uživa u onome što radi, već post­aje opsjednut time, te gubi smisao za cjelinu svoga rada, a u konačnici i smisao za život općenito. Prestanite s tim mučenjem. Jedino se pred samim sobom čovjek treba dokazivati. Dokažite se pred svojim snovima, dokažite da ih zaslužujete.

Pokrenite mišiće volje

Najvažnije je biti jak u samome početku jer se tu pola posla dovršava. Upravo to govori i latinska poslovica „ko dobro počne ima pola posla gotovo“. Za to je najvažnije pokrenuti vaše mišiće volje. Oni su ključni u postizanju uspjeha. Samo mišiće volje treba rastegnuti, ovi ostali samo ponove stvari koje su već odrađene.

 

Mario Žuvela/savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *