Njega kose i kože zimi – korisni savjeti

Pojačano isušivanje kože i kose zbog vremenskih uslova, ali još više zbog suhog zraka u zagrijanim prostorijama, može uzrokovati perutanje i zatezanje kože.

Stigli su nam hladni zimski dani, a s njima, osim zimskih radosti, i zahtjevnija njega kože i kose. Nagle promjene temperature, hladan i suh zrak, zagrijane prostorije… Sve to i još mnogi drugi faktori doprinose isušivanju kože i kose te ih je potrebno dodatno zaštititi i njegovati.

Donosimo vam nekoliko savjeta, uz pomoć kojih će vaša koža i kosa blistati, čak i tokom zimskih dana.

Njega kose zimi

Tokom zime, kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman. Vjerovatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka koji doprinosi isušivanju kose.

Ipak, uz nekoliko jednostavnih savjeta, kosu je tokom zime moguće zadržati zdravom, čvrstom i sjajnom:

zima-kosa

Koristite odgovarajući šampon i regenerator

Tokom zime trebali biste pažljivo odabrati šampon i regenerator, koji će zaštititi vašu kosu i temeljito ju nahraniti. Također, poželjno je jednom sedmično nanijeti prirodnu masku ili pakung za kosu. Preporučujemo vam da za pakung koristite prirodna biljna ulja (arganovo ulje, ulje makadamije, bademovo ulje, maslinovo ulje…), koja je potrebno nanijeti na kosu te omotati peškirom, vrećicom ili aluminijskom folijom, a potom isprati nakon nekog vremena. Uz odgovarajuće i kvalitetne proizvode, vaša kosa će biti nahranjena i sjajna.

Kosu perite najviše dva puta sedmično

Često pranje dodatno isušuje kosu, a uz to, ona će se nakon nekog vremena početi brzo mastiti. Ako je to već slučaj kod vas, preporučujemo vam da kosu perete jednom sedmično, a u međuvremenu koristite šampone za suho pranje kose. Nakon nekog vremena, kosa će se priviknuti na novi režim pranja te će biti dovoljno da je perete jednom do dva puta sedmično.

Prije pranja, kosu je potrebno dobro iščešljati, što će spriječiti lomljenje kose prilikom šamponiranja. Također, kosu uvijek perite mlakom vodom, jer pretjerano vruća voda dodatno isušuje kosu. Nakon pranja obavezno nanesite regenerator te ga isperite hladnom vodom, što će učiniti vašu kosu blistavo sjajnom.

Kosu osušite prirodno

Povezana slikaTokom zimskih dana trebali biste izbjegavati sušenje kose fenom te korištenje uređaja za uvijanje ili ravnanje kose. Umjesto toga, kosu lagano posušite peškirom i pustite da se prirodno osuši. Ipak, ako je sušenje kose neizbježno, savjetujemo vam da kosu dobro zaštitite.

Preporučujemo ulje makadamije, koje štiti kosu od isušivanja i skraćuje vrijeme sušenja.

Smanjite elektricitet kose

Tokom zimskih dana kosa je dodatno naelektrisana, što možete izbjeći ako kosu prilikom sušenja pošpricate s malo laka za kosu, no pripazite da to bude s odgovarajuće udaljenosti (najmanje 20 do 30 centimetara). Također, četka za kosu s prirodnim zupcima neutralizirat će elektricitet, a uz pomoć malo silikonskog seruma ili ulja za kosu možete ukrotiti vaše vrhove.

Zaštitite kosu iznutra zdravom prehranom

Kosu nije dovoljno štititi samo izvana. Naročito tokom zimskih dana, bilo bi poželjno da u prehranu uvrstite što više voća i povrća, kako biste unijeli dovoljno vitamina, koji će vašu kosu nahraniti iznutra te ju učiniti čvrstom i sjajnom.

Slikovni rezultat za njega koze zimi

Njega kože zimi

Kao i kosa, vaša koža zimi traži dodatnu njegu i zaštitu. Bez obzira na tip kože koji imate, hladan i suh zrak može uzrokovati zatezanje, perutanje, hrapavost ili crvenilo kože. Ako imate suhu kožu, posljedice bi mogle biti intenzivnije.

Želite li to spriječiti, kožu je potrebno zaštititi od pretjeranog isušivanja te ju redovito hidratizirati.

Evo kako:

Izbjegavajte tuširanje i umivanje vrućom vodom. Vruća voda dodatno narušava hidrolipidni sloj kože, koji održava prirodnu ravnotežu vlage. Također, tuširanje ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta. Na tijelo nanesite biljno ulje (arganovo ulje, ulje makadamije, bademovo ulje, maslinovo ulje…), koje će spriječiti gubitak vlažnosti. Biljno ulje možete upotrijebiti i za čišćenje lica, a ukoliko dodate nekoliko kapi u toplu kupku, vaša koža će vam biti zahvalna.

Brinite o hidrataciji kože

Zimi je hidratacija kože važnija nego ikad. Kako biste spriječili isušivanje, svakodnevno koristite hidratantne kreme za lice i tijelo, koje će nahraniti vašu kožu i učiniti ju glatkom. Osim hidratacije izvana, kožu je potrebno hidratizirati i iznutra, stoga, pijte što više vode ili biljnih čajeva, kako biste vašem tijelu omogućili prijeko potrebnu hidrataciju.

ovlazivac

Nabavite ovlaživač prostorije

Suh zrak u zagrijanim prostorima može biti vrlo štetan za vašu kožu, ali i kosu, stoga je ovlaživač zraka vrlo isplativa investicija. Ukoliko vam on nije dostupan, može ga zamijeniti i zdjelica vode na radijatoru.

downloadZaštitite se od sunca

Premda su sunčeve zrake manje intenzivne zimi, snijeg ih snažno reflektira, što može biti izuzetno štetno. Obavezno prilikom svakog izlaska, a posebno tokom skijanja, izložene dijelove tijela zaštitite kremom za sunčanje (preporučuje se faktor 50).

Ne zaboravite usne

Zimi je osobito važno zaštititi usne, kako one ne bi ispucale. Možete upotrijebiti labello, mehlem ili vazelin, ili isprobati neki od recepata iz kućne radinosti. Pokušajte pronaći proizvod s dodatkom E vitamina.

Spavajte dovoljno

Čak i uz odgovarajuću zaštitu i njegu, vaša koža neće imati zdrav izgled, ako ne spavate dovoljno. Nastojte spavati najmanje 7 sati dnevno, kako bi vaša koža zadržala zdrav i svjež izgled.

Pazite na prehranu

Slikovni rezultat za voće i povrćeJednako kao i njega kože, prehrana ima vrlo važnu ulogu, kada je riječ o izgledu i zdravlju kože. Tokom zimskih mjeseci nastojte u prehranu uvrstiti što više voća i povrća. (p.s. Nije uvijek moguće i jednostavno ali zato uvijek je moguće ovo stalno imati na umu i negdje u podsvijesti, jer brigu o nama i našem zdravlju neće niko voditi bolje od nas samih. S toga već sada se počnimo pripremati za hladne zimske dane i napunimo svoje ostave zdravom hranom, preferirajući naravno onu koju smo sami proizveli i pripremili. /zavnews.net/)

krenizdravo.rtl.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *