Promovisan Farmer portal, ispunjena obaveza na putu ka EU

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić predstavio je Farmer portal (www.farmerportal.ba), putem kojeg će svaki registrovani poljoprivrednik moći provjeriti na koje poticaje ima pravo, preuzeti obrasce za prijavu i pratiti status podnesenih zahtjeva, a općinske, kantonalne i federalne institucije i inspekcije će moći lakše vršiti kontrolu i nadzor nad trošenjem sredstava.

– Na ovaj način ćemo ubrzati i pojednostaviti poces prijave za poticaje, a, prije svega, učinit ćemo ga transparentnim – kazao je Dedić.

Pokretanjem portala resorno ministarstvo je krunisalo proces kompletiranja poljoprivrednog informacionog sistema, što je jedna od obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

– Konačno imamo tačan popis poljoprivrednika i znamo kojom se vrstom djelatnosti bave. Ovi podaci će nam omogućiti da bolje planiramo raspodjelu budžetskih sredstava, te da uredimo sistem dodjele poticaja – istakao je Dedić.

Samo registrovani poljoprivrednici moći će aplicirati za poticaje, kao i za potpore iz pretpristupnih fondova EU. To će, dodao je Dedić, eliminirati mogućnost bilo kakve zloupotrebe, odnosno da novac za poljoprivrednike dobije neko ko od poljoprivrede zapravo ne živi.

Na prezentaciji Farmer portala konsultant u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kenan Karahasanović naglasio je da je portal vidljivi i javno dostupni segment veoma složenog informacionog sistema na čijoj je realizaciji rađeno u protekloj godini.

U ime poljoprivrednih proizvođača, Sejad Herceg je zahvalio Federalnom ministarstvu na naporima da bi bio uspostavljen Farmer portal, koji će uveliko pomoći poljoprivrednicima u pristupu poticajnim sredstvima.

Pomenutoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici Udruženja poljoprivrednika FBiH, Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, Udruženja peradara FBiH, Saveza organskih proizvođača FBiH, Zadružnog saveza FBiH, Udruženja ribara Ljubuški, Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona i Krajiške zemlje iz Cazina.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *