Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

U vremenu kada se najviše piše o opstrukcijama u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, masovnom odlasku mladih i školovanih kadrova iz naše zemlje, negativnom vanjskotrgovinskom bilansu i svim ostalim problemima sa kojima se naša privreda suočava, ne smijemo zaboraviti još glasnije pisati i govoriti o primjerima uspješnih mladih ljudi, preduzeća i stručnjaka, koji svakodnevno pokazuju da u Bosni rade izuzetno talentovani ljudi.

Jedan ovakav primjer je firma TRING d.o.o. iz Gračanice, čiji tim se može pohvaliti činjenicom da su razvili i proizveli prvi bosanskohercegovački računar, simboličnog naziva Craidd SOM.

Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački računar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM (System on Module) na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Dimenzije od 65 x 30 x 7 mm ga čine najmanjim na svijetu, na ovom procesoru.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Također se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u Bosni i Hercegovini ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uređaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova. Integrisanost sistema pojednostavljuje i smanjuje troškove održavanja sistema, sprječava upotrebu u neposlovne svrhe, i što je najvažnije, cjenovno je prilagođen uslovima na tržištu.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *