Potvrđeno otkriće pradavnog kontinenta ispod Mauricijusa

Godine 2013. objavljeno je otkriće drevnog kontinenta zvanog Mauricija a iako je bilo potkrijepljeno fizičkim dokazima, svejedno je bilo kontraverzno. Sada je, međutim, pronađeno još nešto što ide u prilog toj tvrdnji objavljenoj tada u časopisu Nature Geoscience.

Ispod Indijskog okeana, pored Mauricijusa, nalaze se tragovi drevnog, zaboravljenog kontinenta. Fragment tog kontinenta, nazvan Mauricija, se odvojio prije 60 miliona godina, za vrijeme razdvajanja Madagaskara i Indije. Ležao je skriven pod masom lave. Međunarodni tim naučnika zaključio je njegovo postojanje proučavanjem zrnaca pijeska koje su uzeli s plaža Mauricijusa.

Dotična zrna datiraju još od vulkanske erupcije prije 9 miliona godina, a analiza je ipak dokazala da sadrže minerale koji su puno stariji. Sam Mauricijus je dio vulkanskog lanca koji stoji daleko od rubnih dijelova svoje tektonske ploče. Nasuprot tome, većina vulkana se nalazi na granicama tektonskih ploča.

Pronađena zrna pijeska sadržavaju poludragi cirkon koji je star od 660 od 1970 miliona godina, iako vulkanski Mauricijus ima “tek” 65 miliona godina starosti. To se objašnjava tako da je lava cirkon nosila dok se probijala kroz donju kontinentalnu koru. Ta metoda datiranja nadopunjena je preračunom tektonike ploča, što tačno može objasniti kako su u Indijskom okeanu uopće završili ti dijelovi.

Ti drevni cirkoni su otkrili krhotine nekadašnjeg Mauricijusa. Naučnici su također istraživali kako bi isključili šanse da su ta zrnca zapravo zagađivači pridošli s drugog mjesta. A upravo taj dio je bio sporan kad se vijest o novopronađenoj Mauriciji pojavila prvi put prije nekoliko godina.

Dijelovi drevne Mauricije se, međutim, ipak nalaze ispod Indijskog okeana. Potvrđeno je to ponovo novim nađenim cirkonima, zahvaljujući witwatersrandskom univerzitetu iz Južnoafričke Republike. Sve je objavljeno u časopisu Nature Communications.

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *