Zvizdić na SBF: U posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetina hiljada novih radnih mjesta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, obratio se danas učesnicima Osme međunarodne investicijske konferencije – Sarajevo Business Foruma (SBF) 2017, koja se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Prošle godine sam obećao da ću vas ove godine, kao vaš domaćin i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dočekati sa pozitivnijim vijestima i boljim ekonomskim rezultatima i parametrima i danas s velikim zadovoljstvom mogu kazati da smo to obećanje ispunili i da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 12 mjeseci napravila značajan progres u realizaciji ključnih prioriteta, a posebno onih koji su u vezi s dinamiziranjem našeg evropskog puta i stvaranja uvjeta za održivi ekonomski razvoj – kazao je Zvizdić, dodajući da je u osnovi takvog napretka jasno opredjeljenje za provođenje fundamentalnih ekonomskih reformi i ukupnu modernizaciju Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je privrednicima i investitorima iz zemlje i inozemstva kazao da se u proteklih 20 mjeseci aktivno radilo na povećanju fiskalne odgovornosti, na jačanju finansijske discipline i boljoj strukturi javnih rashoda, na unaprjeđenju radnopravnog zakonodavstva i ukupnog poslovnog ambijenta, na većem kvalitetu, efikasnosti i profesionalnosti javne uprave i povećanju konkurentnosti naše ekonomije, što je u proteklom periodu dovelo do povećanja svih vitalnih ekonomskih parametara.

– Industrijska proizvodnja je u prošloj godini porasla za 4,3 posto, dok je izvoz porastao za 4,8 posto. U prvom kvartalu 2017. godine izvoz je dosegao najviši nivo u posljednjih 20 godina i porastao je za 17 posto, dok se istovremeno značajno smanjio trgovinski deficit, a pokrivenost uvoza izvozom prešla 60 posto. Razlog tome je činjenica da su proizvodi naše industrije namještaja, prehrambene, metalske, tekstilne kao i namjenske industrije postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i što je najvažnije konkurentni. Ono što želim posebno podvući jeste činjenica da je u posljednjih 20 mjeseci otvoreno više desetaka hiljada novih radnih mjesta – naglasio je Zvizdić.

Iznio je i podatak da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto, što BiH svrstava među 20 zemalja svijeta s najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika.

– Sve ovo je dovelo do kontinuiranog rasta naših prihoda i do činjenice da je BiH očuvala stabilnost svog finansijskog sistema kao i svoj kreditni rejting, koji je u izvještaju Moody's za 2017. ocijenjen kao stabilan sa pozitivnim perspektivama. Isto tako, u poređenju s državama iz regiona, BiH je najmanje zadužena država. Dug BiH je manji od 40 posto BDP-a. Većinu (83 posto) javnog duga BiH čine dugoročni krediti s izrazito niskom kamatom od 0,8 do 1,7 posto. Riječ je uglavnom o povoljnim kreditima Svjetske banke, EBRD-a i EIB-a, koje će BiH vraćati tokom narednih 20 i više godina, dok je struktura duga vrlo povoljna i više od 73 posto otpada na infrastrukturne projekte i privredne aktivnosti – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Svim investitorima naglasio je da BiH ima mnoge prednosti kao što su dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi i educirana radna snaga, uređen bankarski sektor i stabilan kurs, mogućnost razvoja poduzetništva kroz MSP, razvojni atraktivni projekti u sektoru energetike, drvne, metalske i namjenske industrije, vrlo ozbiljne poljoprivredno-prehrambene kapacitete, kao i velike potencijale u sektoru turizma.

– Posebno želim podvući autoindustriju, metalsku, drvnu i namjensku industriju. Mi imamo kvalitetnu sirovinu i iskusnu i kvalificiranu radnu snagu, a vi imate kapital i nove tehnologije. Značajan potencijal imamo u sektoru poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, kao i u tekstilnoj i industriji obuće. Neophodno je spomenuti još jedan sektor koji ima izuzetan potencijal. To je putna infrastruktura. Kroz BiH prolazi najduži dio panevropskog Koridora Vc koji povezuje BiH sa srednjom Evropom. On za nas ima izuzetnu važnost i zbog činjenice da u pojasu koridora živi 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja ove autoceste znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj. Preostalo je da se izgradi još oko 200 km autoceste, pripremljeni su projekti za dionice u dužini 85 km u vrijednosti oko 800 milona eura i zbog toga ovaj forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve one koji žele investirati u izgradnju autoputa Vc, kao i drugih projekata brzih cesta, proširenja aerodromskih terminala kao i unaprjeđenja plovnih puteva i lučkih kapaciteta – kazao je Zvizdić.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *