Na današnji dan 1992. godine ispred zgrade UN-a, zavihorila se zastava s ljiljanima

Zastava sa ljiljanima i grb Republike BiH, zvanično su usvojeni 4. maja 1992. godine, a 22. maja 1992. zastava je zvanično predstavljena ispred zgrade UN-a u New Yorku, i time je ujedno označen prijem naše države kao ravnopravne članice, u sastav UN-a.

Zastava sa zlatnim ljiljanima simbol je otpora, borbe, stradanja, ali i pobjede golorukog bosanskohercegovačkog naroda, protiv vojne sile JNA i domaćih izdajnika. Pod ovom zastavom je nakon strahovite četverogodišnje agresije, izvojevana krvava, ali zaslužena pobjeda, što je spasilo BiH od nestanka. To i jeste razlog zašto su zastava i ljiljani ušli duboko u srca svih kojima je BiH jedina domovina i što se prema njima odnose s toliko ljubavi i emocija.

Na prijedlog historičara prof. dr. Mustafe Imamovića, zastava se zasnivala na onoj iz srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića – bijela zastava, s grbom u sredini. Grb je bio replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, i predstavlja zlatno obrubljeni plavi štit sa kosom linijom i šest zlatnih ljiljana.

Kao takva prihvaćena je u Predsjedništvu BiH, a također na prijedlog prof. Imamovića, prihvaćeno je i vojno obilježje tadašnje Armije Republike BiH, grb s dva mača. Ti simboli su bili zvanični simboli države BiH šest godina, te kao takvi oni predstavljaju sliku jednog vremena.

 

zavnews

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *