Reis Kavazović: BiH je evropska država i nadamo se da će nam se vrata EU otvoriti

Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović danas je nastavio svoje susrete u Briselu učešćem na skupu kojeg je organizirala think tank organizacija Friends of Europe.

Kavazović je poručio da je BiH multietnička i multivjerska sredina, te da je dužnost bosanskih muslimana da izgrade tolerantno društvo. Istaknuo je da muslimani moraju biti otvoreni prema novim kulturama, te da je važno i da budu otvoreni prema tradiciji područja u kojima žive.

– Multikulturalno društvo je izazov za sve koji u njemu žive, i takva društva su osjetljiva. S druge strane, siromaštvo je plodno tlo za radikalizaciju i protiv toga se moramo boriti – kazao je.

Govoreći o BiH, Kavazović je poručio da je to evropska država, i “nadamo se da će nam se otvoriti vrata EU-e“. Naveo je da politika ne može prebacivati odgovornost na religiju, i svi imaju dužnost da izgrade bolje društvo.

Odgovarajući na pitanja publike na skupu organizacije Friends of Europe, on je poručio i da su žene i muškarci apsolutno jednaki u BiH, posebno u kontekstu obrazovanja i socijalnih prava.

– Slučaj BiH pokazuje da je jednakost muškaraca i žena moguća u muslimanskim društvima – stav je Kavazovića.

Osvrnuo se i na muslimane koji žive u evropskim zemljama, kazavši da im se mora pomoći da oni pronađu Evropu u sebi.

– Strah je iracionalan. Da bismo izbjegli konflikte, moramo racionalizirati svoj pristup duhovnom životu – bile su neke od završnih riječi u obraćanju Kavazovića.

VEZANI TEKST – Reis Kavazović sa zvaničnicima EU-a: Borba protiv radikalizma se pokušava politizirati

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *