„Dani Hasana Kaimije 2017“ u Zvorniku, Sapni, Tuzli i drugim gradovima

Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije 2017“ će biti održana od 25. maja do 18. juna ove godine. Sadržaji bogatog kulturno-vjerskog programa održat će se u Zvorniku, Sapni, Tuzli i drugim gradovima.

Tim povodom, u ponedjeljak 24. maja održana je sjednica Organizacionog odbora kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ ima veliki značaj ne samo za Zvornik i gradove u kojima se program održava nego i za cijelo Podrinje i sjeveroistočnu Bosnu. Naš motiv je još veći jer je ovo jedna od najznačajnijih kulturno-vjerskih manifestacija koje se skoro u cjelovitosti realiziraju među povratnicima,“ kazao je muftija Fazlović.

Na sjednici je usvojen program manifestacije, koji će ove godine biti obogaćen brojnim sadržajima kao što su predavanja, izložbe, promocije knjiga, književne večeri i svečanosti, na kojima će biti dodijeljene nagrade.

Izuzetno vrijedni sadržaj koji će biti realizovani i ove godine su posjete književnika osnovnim školama i razgovor sa učenicima, kao i pjesničko veče na Kula Gradu na kojem se okupe pjesnici iz Bosne i Hercegovine ali i regiona.

S obzirom na to da se od 2011. godine Plaketa „Hasan Kaimija“ dodjeljuje bijenalno (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno naučno djelo), ove godine će biti dodijeljena Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih nauka.

U okviru manifestacije bit će dodijeljena i Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo, kao i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su pobijedili na konkursu objavljenom ovim povodom.

Ideja o manifestaciji posvećenoj liku i djelu Hasana Kaimije nastala je 2003. godine. Naš veliki pjesnik Hasan Kaimija se u drugoj polovini 17. stoljeća iz Sarajeva doselio u Zvornik, a svojim desetogodišnjim djelovanjem na tom području ostavio je dubok trag.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *