Tuzla dobila najmoderniju autobusku stanicu u BiH

Nakon šest mjeseci radova na rekonstrukciji i investicije od milion KM, u četvrtak je svečano otvorena modernizovana Autobuska stanica Tuzla sa novim popratnim sadržajima koji će biti dostupni putnicima.

Prema riječima generalnog direktora dioničarskog društva Transturist Tuzla Nedžada Siočića, sredstva za modernizaciju stanice osigurana su putem kredita i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Glavna autobuska stanica u Tuzli čije usluge godišnje koristi oko 500.000 osoba osim rekonstrukcije uvela je i niz noviteta po čemu će biti jedinstvena u Bosni i Hercegovini.

“Pored novčanih sredstava uložili smo i puno truda kako bi obezbijedili bolje uslove putnicima ali i našim uposlenicima. Tako je čitava stanica pokrivena video-nadzorom i protupožarnim sistemom. Postavljeni su monitori sa informacijama o odlascima i dolascima autobusa, omogućena je on-line prodaja karti i omogućeno kartično plaćanje”,  kazao je u izjavi za medije direktor Transturista Nedžad Siočić.

Svim korisnicima bit će omogućen besplatan pristup internetu. Uskoro se očekuje i aktiviranje on-line prodaje karata u samom autobusu, a čak će biti dostupna i mogućnost kupovine za više vezanih relacija.

Također, promijenjen je i sistem prodaje karata koji podrazumijeva novi, savremeni softver direktno povezan s automatom za prodaju.

U sklopu autobuske stanice naći će se i dosta popratnog sadržaja poput frizerskog salona, cafe bara, fast food-a, mjenjačnice, rent a car-a, turističke agencije i restorana koji je također planiran.

Autobuska stanica u Tuzli bit će posebna i po tome što će stvarati uštede na sistemu grijanja pa su pored daljinskog sistema grijanja ugrađene i toplotne pumpe, a u planu je i proizvodnja dodatne energije putem solarnih panela.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić nakon svečanog presijecanja vrpce, za medije je kazao kako je modernizovana autobuska stanica u Tuzli od velikog značaja za čitav Tuzlanski kanton.

“Vlada TK pozdravlja i podržava svaki pozitivni pomak i siguno da nam je nešto ovako trebalo, uzmemo li u obzir činjenicu koliko putnika svakodnevno koristi usluge autobuske stanice. Tuzlanski kanton bilježi sve veći broj turista, tako da se mora konstatovati kako ovo mnogo znači za naš kanton. Treba istaći da Trans Turist ima svoje jedinice, a to su prevoz putnika, turistička agencija, kao i međunarodni prijevoz na više destinacija kao što su Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Švicarska… U svakom slučaju, ovo treba našem kantonu, ali i FBiH”, izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Autobuska stanica u Tuzli izgrađena je davne 1969. godine, a jedinu rekonstrukciju manjeg obima pretrpjela je 1990. godine. Trans Turist Tuzla zapošljava 110 radnika i ima 111 dioničara i sav je kapital privatni.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *