Marina Veličković dobila stipendiju Billa Gatesa za doktorat na Cambridgu

Marina Veličković jedna je od 55 studentica i studenata odabranih iz cijelog svijeta koja će školovanje nastaviti na Univerzitetu Cambridge.

Jedan od najuglednijih svjetskih univerziteta krajem marta je obavio intervjue sa svim kandidatima. Oni koji su odabrani će zbog svoje izvrsnosti dobiti pune stipendije, sve dok ne završe svoje doktorske disertacije.

Ukupno su se prijavila 424 studenta, a njih 202 je došlo do eliminacijske faze intervjua. Ovaj britanski univerzitet je objavio da su odabrali kandidate koji su pokazali akademsku izvrsnost i koji će postati “transformativni lideri u poljima svog rada”. Stipendije su osigurali Bill i Melinda Gates putem svoje fondacije.

– Oni dolaze iz cijelog svijeta, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička: veliki liderski potencijal, posvećeni su da poboljšaju živote drugih – saopćio je između ostalog Bill Gates, prilikom objave imena kandidata koji su dobili stipendije.

Osim ovih 55 stipendija Cambridge je dodijelio još 35 stipendija američkim studentima koji su odabrani u januaru i oni će od oktobra zajedno studirati na ovom prestižnom britanskom univerzitetu.

Veličković je prva studentica iz Bosne i Hercegovine koja je dobila ovu stipendiju, a ove godine po prvi put su stipendije dobili i po jedan student iz Luksemburga te jedan američki Indijanac.

Ona će raditi doktorat iz prava. Predstavljena je kao koautorica dvije knjige i suosnivačica jedinog feminističkog magazina u BiH, a trenutno je gostujuća na Koledžu Goldsmith.

Veličković aktivno radi na pitanjima seksualnog nasilja tokom ratova. Njeno istraživanje na Univerzitetu Cambridge fokusirat će se na međunarodni krivični zakon, kao i na rad Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, posebno po pitanjima ravnopravnosti spolova kao i etniciteta.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *