Ispovijest Bosanke koja je otišla u Njemačku: Evo šta zaista možete raditi i koliko zaraditi

Bosanka Ivona Z. u potrazi za poslom koji nije mogla pronaći u Bosni i Hercegovini otišla je u Njemačku. Tamo trenutno radi kao medicinska sestra.

Primijetila je da mnogi Bosanci i Hercegovci očekuju da će čim odu iz svoje zemlje u inostranstvo dobiti odličan posao na kojem neće morati puno raditi, ali da će dobro zaraditi. Stoga je napisala pismo u kojem je objasnila kako stvari zaista stoje, a objavio ga je Fenix magazin, hrvatski portal u Njemačkoj, s najvećim brojem informacija i priča o hrvatskom iseljeništvu.

– Porijeklom sam iz jednog malog mjesta u BiH, u kojem ni mlado ni staro nema posla. Završila sam Srednju medicinsku školu i godinu nakon toga odlučila doći u Njemačku. Htjela sam bolji život, a u svom mjestu ga nisam mogla imati. Spomenut ću samo da tamo odakle sam ja najbolju perspektivu imaju oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mlijeko. Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gdje će cijela moja generacija. Riječ je o cijeloj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni šta ćemo ni gdje ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rodice u München. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći kakav-takav posao, ali ja nisam bila sigurna – napisala je Ivona.

Njena rodica joj je ubrzo našla posao.

– Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik u samo godinu. Ne savršeno, ali ipak, mogla sam se vrlo dobro sporazumijevati. Odlazila sam i na kurs njemačkog jezika, pa je i to pomoglo. Godinu poslije zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Münchenu. Imala sam 1.400 eura plaću neto, i opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan mali stančić i štedjela za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša liječnica. U Münchenu je poznata. Kad je saznala da sam završila školu za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci – priča Ivona.

Trenutno njena neto plaća iznosi 1.700 eura.

– Nije to neki velik novac, ali opet je početak. Stanarinu i režije plaćam malo više od hiljadu eura i opet mi ostane za neki pristojan život. Neka niko ne shvati krivo ovo moje pismo. Niti želim njime reći da ljudi moraju ostajati u Hrvatskoj i BiH jer je ovdje teško, niti želim reći da je ovdje bolje nego u domovini. Bit će vam onako kako nešto prihvatite i šta očekujete. Ako previše očekujete, nigdje vam neće biti dobro, pa ni u Njemačkoj, kojoj se jedino mora priznati da ako želite raditi bilo šta, nećete biti bez posla – napisala je ova Bosanka.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *