Veliki uspjeh: Lotosice će šiti modnu odjeću za njemačku kompaniju

Kompanija Lotosice iz Tuzle, koja zapošljava osobe sa invaliditetom, krajem prošle godine je sklopila ugovor s njemačkom kompanijom Narcisa, što je njihov prvi samostalni ugovor. Za njih će raditi modnu odjeću-razne vrste bluza, modnih jakni, pelerina…

Direktorca Udruženja ”Lotosice”, koje je osnivač preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ”Lotosice” d.o.o., za Akta.ba kaže da je ugovor potpisan na godinu dana, a u toku su i pregovori za daljnji nastavak saradnje.

”Ovaj posao nam je vjetar u leđa koji nam pokazuje da možemo biti bolji, kvalitetniji, te da možemo biti i više zastupljeni na domaćem i stranom tržištu”, ističe Bratanović.

Kompanija radi i lohn poslove kao partner za nekoliko kompanija koje su izvozno orjentirane. Osnovna djelatnost im je proizvodnja zaštitnih uniformi, ali bave se i šivanjem drugih odjevnih predmeta po zahtjevu kupca. Rade i modnu odjeću, program za ugostiteljstvo i dr.

Kompanija zapošljava 14 osoba, a 75% od toga su osobe sa invaliditetom. Bratanović navodi da pored socijalnog preduzetništva promoviraju i žensko preduzetništvo jer zapošljavaju uglavnom žene.

Napominje da kadra koji njima treba, a radi se o krojačima i šivačima sa iskustvom, nema mnogo na biroima za zapošljavanje. Iz tog razloga rade i prekvalifikaciju.

Ističe da je najveći problem u socijalnom preduzetništvu zakonska regulativa.

Naime, kompanije koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom nemaju nikakvih pogodnosti na tržištu. Iako je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđeno da kompanije, koje imaju većinski državni kapital, od proizvoda koje traže putem javnih nabavki 35% trebali bi da predvide za ovakve kompanije. No, Zakon o javnim nabavkama nije usklađen sa tim odredbama.

”Ukoliko bi zakoni bili usklađen imali bismo posla i za tri smjene”, ističe ona.

Napominje da se socijalno preduzetništvo ne odnosi samo na osobe sa invaliditetom već sve teže zapošljive kategorije stanovništva kao što su žene iznad 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe i sl. Sve ove kategorije bi mogle da rade u kompanijama koje se bave socijalnim preduzetništvom.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *