U program javnih investicija FBiH 2017.-2019. uključeno 80 projekata

Vlada FBiH je usvojila izvještaj o radu Komisije za program javnih investicija (PJI) Federacije BiH za period juli-decembar 2016. godine.

Komisija je, navedeno je u izvještaju, ocijenila samo one projektne prijedloge koji zadovoljavaju minimalne kvalifikacijske kriterije i za koje je dostavljena relevantna prateća dokumentacija. Nije ocjenjivala projekte koji su ranije kandidovani i već ocijenjeni, ukoliko nije dostavljena dodatna dokumentacija, tako da je pregledano i ocijenjeno ukupno jedanaest projekata koji su prvi put kandidirani za PJI.

Federalno ministarstvo finansija je, na osnovu broja bodova koje je Komisija dodijelila, utvrdilo rang-listu kandidovanih projekata koji su postali sastavni dio liste prioritetnih projekata za prijedlog PJI Federacije BiH 2017.-2019. godina. Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, listu usvojila na 80. sjednici održanoj 1.12.2016. godine.

U PJI Federacije BiH 2017.-2019. godina uključeno je 80 projekata. Ukupna vrijednost im je 12.909,25 miliona KM od čega se 9.135,19 miliona KM odnosi na 40 kandidovanih i 3.774,06 miliona KM na 40 projekata u implementaciji.

Komisija smatra da je potrebno obezbijediti da u PJI budu uključeni projekti s najvećim stepenom pripremljenosti, obzirom na ograničena raspoloživa sredstva. Potrebno je propisati dodatne kriterije kako bi prednost za uključivanje u prioritetne projekte za finansiranje imali projekti čija bi implementacija bila izvjesnija u godinama na koje se odnosi PJI. Na taj način bi bilo izbjegnuto kašnjenje u realizaciji kompletnog projekta, te stvaranje dodatnih troškova zbog nepovučenih kreditnih sredstava, u slučaju kreditnog zaduženja.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *