Porezna uprava FBiH: U 230 nadzora otkriveno 65 neprijavljenih radnika, preko 300 000 km kazni

Porezna uprava Federacije BiH je u utorak, 7. februara, na prostoru Federacije BiH, obavila ukupno 230 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori su otkrili 65 neprijavljenih radnika, 21 objekat u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog organa, 94 obveznika koji nisu izdavali račune, i 28 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, saopćeno je iz ove uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 52 objekta i izdato 146 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 328.410 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju „sive“ ekonomije. Pozvala je porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Također, poziva porezne obveznike “da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već posluju legalno, da novac koriste za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, te da, kako je rečeno,“ne ostvaruju kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke”.

Porezna uprava, kako se navodi u njenom saopćenju, želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Dodaje se i da Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko je plaćenih kazni ili koliko je zapečaćenih objekata.

– Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj je da svaki porezni obveznik izvršava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima Federacije BiH, bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava – navodi se u saopćenju.

Iz Porezne uprave pozivaju građane da, uz punu diskreciju, prijave nepoštivanje poreznih zakona, što mogu učiniti putem e-maila:[email protected] i [email protected], putem SMS-a na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333, odnosno putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „nepravilnosti“.

 

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *