Izetbegović primio britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu euro-atlantskih integracija. Istaknuo je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored važnosti reformskih procesa, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope. Osuđujući teroristički napad, koji se desio u neposrednoj blizini britanskog parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom.

Boris Johnson je istaknuo da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju, neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike. Naglasio je da UK podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Iskazao je i spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom segmentu, posebno u implementaciji Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled odbrane“, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma u septembru ove godine u Londonu, te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *