Velika novina na klinici na kojoj se rodi najviše beba u BiH

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) Univerzitetskog-kliničkog centra u Tuzli danas je otvoren obnovljeni odjel ginekološke onkologije. Radi se o prostorijama za smještaj žena oboljelih od najtežih oblika raka reproduktivnih organa.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo po broju porođaja, odnosno rođenih beba, najveća je u cijeloj BiH. Također, kada je riječ o liječenju najtežih bolesti kod žena, Klinika je osposobljena za sve dijagnostičke metode i tretmane i nema potrebe da se pacijentice šalju na liječenje u inostranstvo.

– Najmanji pacijenti i žene oboljele od raka zaslužuju posebnu brigu, a brigu o njima uspjeli smo podići na jedan novi nivo, jer i o jednima i drugima se brinemo na Klinici za ginekologiju i akušerstvo – kaže načelnica Klinike Dženita Ljuca.

Ona dodaje da se na GAK-u svake godine rodi blizu 4.000 beba.

– Prošle godine smo imali 3.674 porođaja, a tretirali smo oko 38 hiljada pacijentica. Ono što nas zabrinjava je da se svake godine povećava broj oboljelih od genitalnog raka. Prošle godine je kod 179 žena otkriven rak genitalnih organa, a tokom godine mi imamo oko 450 oboljelih žena na liječenju – kaže dr. Ljuca.

Direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić istakao je da je briga o ženama i djeci jedan od najvažnijih prioriteta ove medicinske ustanove.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić danas je najavio da se na tuzlanskom GAK-u uskoro planira i otvaranje odjela za vantjelesnu oplodnju odnosno humanu reprodukciju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *