Ministri Zukić i Dedić na otvaranju Sajma namještaja – Interio

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, danas su u sarajevskom Centru Skenderija prisustvovali otvorenju 34. međunarodnog sajma namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije – Interio.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnici privrednih komora i drugi gosti.

Prilikom svečanog otvaranja Sajma ministar Zukić je istakao da se radi o važnoj manifestaciji koja je posvećena drvnoj industriji kao strateškoj grani, a koja zajedno s metalskom predstavlja najveći izvozni i strateški pravac kada je riječ o BiH. Zukić je iskazao podršku nastojanjima menadžmenta Skenderije da se obnovi tradicija održavanja ovakvih sajmova.

– Aktivnosti koje se odvijaju u Vladi Federacije BiH, nadam se, stvorit će dodatne, poboljšane uslove, za poslovanje svih ovih privrednih subjekata – kazao je Zukić.


Dodao je da se posjetioci Sajma mogu uvjeriti da postoje velike mogućnosti kada se radi o drvnoj i ostalim povezanim industrijama.

– Imamo proizvode koji su atraktivni, koje je prihvatilo svjetsko tržište, koji su već ušli u svjetsku konkurenciju i uspjeli se dokazati, o čemu svjedoče i statistički pokazatelji – naveo je Zukić, dodajući da ova grana zaslužuje dodatni respekt i fokus.

U toku Sajma, koji traje do 19. marta, bit će prezentirani radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji su uredili novi ulaz u sajamski prostor.

U okviru stručno-edukativnog programa najavljene su edukacije „Napredni certificirani studij: Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta“ u organizaciji Centra za specijalističke edukacije FORMAT i „Zaštita industrijskog dizajna pred Institutom za intelektualno vlasništvo“ u organizaciji tog instituta.

Svoje proizvode i usluge predstavile su najeminentnije kompanije iz BiH, kao i inostrane putem bosanskohercegovačkih predstavništva, a očekuje se i dolazak mnogih poslovnih ljudi. Među izlagačima su kompanije Minalli, Bürotime, Primus Balkan, Fef, B.K. Linea Trade, Bellona, Malak Group, Zart, Ećo company, Enza home, Maoles, B.P. Eurogrupa, Alfa Tex, Izazov, Cube.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *