Šarović: BiH ispunila uvjete za izvoz mesa peradi i jaja u EU, uskoro inspekcija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcionim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Evropske unije.

Dodao je da će prvo biti odabrane bh. kompanije za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške od ranije.

– Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uvjete, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam apsulutno optimista – istakao je Šarović.

Pojasnio je da će inspekcija doći u toku godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutnio rade na usaglašavanju tačnog datuma.

Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju a ne u proizvodnim pogonima, te da je to pitanje pod kontrolom.

Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su ti proizvođači spremni da se okušaju i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru saradnju u vezi s projektima  ovog ministarstva.

zavnews/kkd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *