Dermal-R iz Kotor-Varoši: Čizme za francusku vojsku i američke vatrogasce

Tokom petnaestogodišnjeg poslovanja stekli smo dosta iskustva, te smo svojim kapacitetima veoma interesantni stranim kupcima i investitorima. Zbog toga je posao u konstantnom povećavanju, kazao je Radenko Bubić, direktor Fabrike obuće Dermal-R iz Kotor-Varoši.

Zaštitna oprema

U prošloj godini, ova fabrika je zaposlila i 150 novih radnika, tako da za sada upošljava 500 radnika.

– U odnosu na 2015, proces proizvodnje je povećan za 30%, a u 2017. već imamo od 20 do 30% više dogovorenih poslova nego u 2016. godini. Također, napravili smo i novi proizvodni pogon, koji je započet 2015, a krajnja finalizacija je bila u januaru ove godine. U jednom dijelu tog pogona je već uposleno 150 radnika, a u planu imamo još uposliti novih 150 radnika, kazao je Bubić.

U izgradnju novog proizvodnog pogona, koji se prostire na 2.200 kvadratnih metara, i u novu opremu uložili su 2.500.000 KM, a radi se o vlastitim sredstvima koja su usmjerili u povećanje obima proizvodnje.

– Imamo vlastiti proizvodni program, te smo sredstva usmjerili u povećanje obima proizvodnje. Uglavnom se baziramo na zaštitnu opremu i obuću na radu, a imamo saradnju sa većinom institucija u BiH, sa vojskom, policijom, rudnicima, elektroprivredama, dodao je Bubić.

Tržišta

Proizvode plasiraju na tržišta deset evropskih zemalja kao i cijelu regiju, a dnevno za bh. tržište naprave oko 300 pari cipela.

– Njemačka firma Haix nam je najveći kupac i za njih izradimo oko 1.000 pari dnevno. Drugi kupac je, također, njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom modne ženske obuće Gabor. Za njih u toku sezone radimo od 400 do 800 pari cipela dnevno. Još dvije ugovorene saradnje su za italijansko tržište, za koje izrađujemo do 250 pari cipela dnevno, istakao je Bubić.

Dermal proizvodi namjensku obuću i za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, kao i za radnike Elektroprivrede Republike Srpske. Osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, nedavno su potpisali i ugovor sa slovenačkom Alpinom za izradu modne obuće i obuće za planinarenje. Njihov dnevni raspored proizvodnje je oko 2.500 pari cipela dnevno, a u planu su i novi pregovori, te poslovne prilike.

– Imamo i nekoliko upita velikih svjetskih firmi sa kojima pregovaramo za nove poslovne saradnje. Također, planiramo i pokrenuti tzv. brizgani program koji inače radimo u vlastitoj proizvodnji. U toku su pregovori sa tri velike europske firme sa kojima bismo mogli uspostaviti saradnju, te proizvoditi dodatnih 1.500 pari cipela dnevno. Imamo znanje, opremu, kapacitete, sve na jednom mjestu, što je teško naći bilo gdje drugo, poručio je Bubić.

zavnews/biznis

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *