Džemat je utočište i zaštita mladim i starijim, ženama i muškarcima, bolesnima i zdravima, imućnim i siromašnim..

Današnju hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović.

Mr. Nusret ef. Abdibegović je na početku hutbe istakao: “Nema sumnje da svaka uža i šira društvena zajednica bez obzira na vrijeme i prostor, teži napretku, progresu, skladnoj organizaciji, miru i harmoničnom odnosu svih njenih članova.”

U nastavku hutbe mr. Nusret ef. Abdibegović je naglasio da nam riječi džamija, džuma i džemat u svakodnevnoj upotrebi trebaju biti lahke za izgovor, te da nam nisu nepoznate u formalnom značenju.

Mr. Nusret ef. Abdibegović poručuje: “Organiziranje i uspostavljanje džemata je prvostepena, farz dužnost ili nužno obavezujuća, a njegovo zanemarivanje, podjela, razdvajanje je strogo zabranjeno, haram.”

Na kraju hutbe mr. Nusret ef. Abdibegović ističe: “Pitanje organizacije džemata i aktivnosti u džematu nije pitanje ličnog izbora, već pitanje pojedinačne odgovornosti i obaveze, vjerničke savjesti i vjerske pripadnosti. Na članstvo u džematu treba gledati kao na potvrdu naše vjere, mjesto naših vjerskih aktivnosti te kao takav džemat mora biti prostor za utočište i zaštitu našim mladim i starijim, ženama i muškarcima, bolesnima i zdravima, imućnim i siromašnim.

Takav pristup džematu su imali naši preci, koji su shodno potrebama vremena, svojim iskustvima i stepenu znanja, instituciju džemata prenijeli do nas. Na nama je da organiziramo naše džemate u duhu vremena i naših potreba, te da ovu obavezu predamo na ponos mlađim naraštajima”.

zavnews/bir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *