Krenuo izvoz bh. malina u Tursku

Fondacija BIGMEV počela je realizaciju projekta izvoza 160 tona malina vrijednih 400.000 eura iz BiH u Tursku.

Izvozom prvog od ukupno sedam kamiona malina, koliko ih treba biti plasirano ove godine, Fondacija BIGMEV (Centar za razvoj odnosa Turske i BiH) počela je realizaciju projekta izvoza tog voća iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku.

Maline su proizvedene na području Srebrenice i Bratunca, a u projektu učestvuje gotovo 180 povratničkih porodica koje imaju male plantaže tog voća, prenosi Anadolija.

Planirano je da se samo ove godine izveze najmanje 160 tona malina u vrijednosti 780.000 konvertibilnih maraka (400.000 eura), a za iduću godinu cilj je da se izvoz uveća za 100%.

Izvoz malina na tursko tržište Fondacija BIGMEV je realizirala u saradnji s kompanijom Aydinoglu Kestat iz turskog grada Bursa, koja već tri godine uvozi kesten iz Bosne i Hercegovine.

Maline su kupljene od jedne bh. firme iz Visokog, a BIGMEV poziva i druge kompanije u Bosni i Hercegovini, koje se bave otkupom malina, da se jave u Fondaciju kako bi se već sada mogao planirati izvoz tog voća na tursko tržište.

Brojni uspješni projekti

Fondacija BIGMEV je neprofitna organizacija osnovana prije četiri godine sa ciljem razvoja odnosa između BiH i Turske, te kontinuirano radi na izvozu bh. roba i usluga na tursko tržište.

Sjedište fondacije je u Istanbulu, s predstavništvima u Bursi i Sarajevu, a osnovna joj je zadaća spajanje stranih investitora s poslovnim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Projekti BIGMEV-a se realizuju preko institucija na području čitave Bosne i Hercegovine, a do sada je fondacija realizirala mnoge uspješne projekte, edukacije za menadžere malih i srednjih preduzeća, poslovne forume, ali i olakšala izvoz bh. proizvoda na tursko tržište.

zavnews/AA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *