Institut u Kanadi: Protivnici revizije presude su lideri antibosanskog djelovanja

Institut za istraživanje genocida, Kanada, izdao je saopćenje za javnost povodom kontinuiranog antibosanskog djelovanja u procesu revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije.

Navode da BiH kao suverena, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, ima puno pravo pokrenuti proces revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije, kao pravni institut po pravilima Međunarodnog suda pravde.

-Kao žrtva agresije i genocida, država BiH ima pravo iskoristi sve raspoložive pravne institute da bi dokazivala počinjene najteže zločine poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, agresiju i genocid. Tako je revizija presude državničko i pravno pitanje, te moralna obaveza prema žrtvama najvećeg mogućeg zločina protiv humanosti, protiv cijeloga jednog naroda, protiv države. Naglašavamo da se ne sudi Srbima i Srbiji, nego Miloševičevoj srbijanskoj politici i praksi i njegovim institucijama u jednome mračnom razdoblju agresivno genocidnog pokušaja realizacije ideje velike Srbije na račun države BiH i prije svega bošnjačkog naroda – saopćili su.

Iz Instuta dodaju da oni koji uzimaju istinu i pravdu samo u svoje ruke u ime laži i krivde, koji se suprotstavljaju civilizovanoj reviziji presude, vode novim nasiljima i zločinima, negativno utiču na djelovanje Međunarodnog suda pravde, zaustavljaju demokratizaciju bosanskohercegovačke države, usporavaju proces evroatlantskih integracija i usporavaju tako potreban proces povjerenja i pomirenja. Samo Međunarodni sud pravde, ističu, može odlučiti da li je revizija presude osnovana.

-Međunarodni tim eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada, smatra da ima dovoljno kredibilnih dokaza za reviziju presude. Sve pravosnažne presude na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju mogu biti kredibilni dokazi. Arhivi obavještajnih, policijskih i vojnih službi koji se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i u privatnom vlasništvu pojedinih tadašnjih subjekata vlasti, su takođe kredibilni izvori za reviziju presude – dodaje se u saopćenju.

Napominju da je Srbija prihvatila presudu iz 2007. godine, kojom je kao prva zemlja poslije Drugog svjetskog rata osuđena za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

-Srpski predstavnici u BiH su također prihvatili istu presudu da su vojska i policija enititeta Republika Srpska odgovorni za zločine genocida. Prihvatanje presude iz 2007. godine od strane Srbije i manjeg entiteta u BiH, daje potpuni legitimitet i legalitet državi BiH za reviziju presude. To isto znači da pokušaji osporavanja legaliteta agenta prof. dr. Sakiba Softića su potpuno ništavni jer on nikada nije zvanično razriješen od Predsjedništva, koje ga je i imenovalo – navodi se u saopćenju.

Naglašavaju da su protivnici revizije presude lideri antibosanskog djelovanja, koji djeluju sa teritorije svoje države u odbranu druge, susjedne države.

-Oni se boje revizije presude koja bi mogla dokučiti rezultate istine i pravde. Oni se kriju iza tenzija oko revizije presude u ime odbrane rezultata agresije i genocida. Toj antibosanskoj eliti su dobro poznati dokazi i njihovo postojanje koje kriju od javnosti, bojeći se istine i utvrđivanja vlastite krivične odgovornosti i time istovremeno negiraju genocid, minimiziraju razmjere zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, izjednačavaju žrtve genocida i izvršioce genocida, a zločince proglašavaju nacionalnim herojima. Postavljamo pitanje da li bi oni tako postupili da su žrtve genocida bili kršćani/hrišćani ili drugi nemuslimani? U ovom slučaju riječ je o žrtvama genocida Bošnjacima, autohtonom miroljubivom evropskom narodu, koji u svojoj historiji nikada nije imao niti ima vlastitu fašističku ideologiju niti vlastiti fašistički pokret, što je velika civilizacijska tekovina koju baštine Bošnjaci – naglašavaju iz Instituta.

Anitbosansko djelovanje u vezi sa revizijom presude je, napominju, posljedica očigledne brige za manji entitet, jer bi revizioni proces ponovo otvorio i ulogu manjeg entiteta koji je zapravo legalizacija rezultata agresije i genocida, jedan od rijetkih prostora u Evropi u kojima su i danas ugrožena osnovna ljudska prava i slobode.

-Revizija presude je pravni način kako da se imenuju zločinci. Pošto se radi o reviziji presude protiv onih koji su učinili genocid, svi oni koji se protive reviziji imaju udjela u genocidu. Ukoliko želite uništiti državu oduzmite joj istinu i pravdu. Ukoliko želite uništiti budućnost egzistencije sa drugim i drugačijim ostavite zločin bez krivca. Teško je i mukotrpno čuvati sjećanje na genocid. Ali morat ćemo se sjećati. Jer oni koji zaboravljaju rizikuju da im se genocid ponovi. BiH mora biti utemeljena na istini i pravdi, na prihvatanju istine i pobjedi prava, ma kako gorki i teški oni bili. Mir će biti trajan jedino ako se gradi i izgradi na čvrstim temeljima istine i pravde. Svaki sporazum između istine i laži uvijek je na štetu istine. Odsustvo istine i pravde proizvodi kontinuitet straha žrtava. Od pravnog procesa revizije presude zavisi pomjeranje granica slobode, istine i pravde – zaključuje se u saopćenju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *