Na Tajvanu se gradi luksuzni neboder koji upija smog

U gradu Taipei na Tajvanu trenutno se gradi neboder pod nazivom Tao Zhu Yin Yuan Tower, a vjeruje se da će biti dovršen do septembra ove godine.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog nebodera jest to što će se na njegovoj fasadi, krovu i balkonima nalaziti 23 000 stabala i grmova, što je jednako količini zelenila Central Parku u New Yorku. U njemu će biti 40 luksuznih stanova.

„Biljke će upijati 130 tona ugljen dioksida godišnje – toliku emisiju plinova proizvode 27 automobila“, rekao je glavni dizajner Vincent Callebut. Neboder ima zavijen oblik jer je inspiriran izgledom DNK i imat će 20 spratova.

Biljke se neće nalaziti samo na vanjskom dijelu već će biti postavljene i u hodnicima. Podovi će biti od stakla. Svaki stan će imati dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, spavaće sobe i walk in ormare.

Dva penthousea će imati 450m2. Sa svojih balkona stanari će imati prekrasan pogled na Taipei, a mogu se i okupati u unutarnjem bazenu.

Drugi sadržaji uključuju garažu i teretanu, a prozračivanje i osvjetljenje se vrše na prirodan način.

U Tajvanu je 2008. godine emisija CO2 iznosila 260 miliona tona. Dakako, ovaj neboder neće riješiti problem zagađivanja i smoga na tom području, ali zasigurno predstavlja mali korak prema podizanju ekološke svijesti i održivijoj budućnosti.

zavnews/geek

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *