HNS BiH o Čovićevom prijedlogu: Protivan ustavu, a “zaboravio” je i Hrvate u RS-u

Hrvatski narodni savez BiH (HNS BiH), oglasio se saopćenjem u kojem ističu da “kao politička stranka i pravni nasljednik HSS-NHI smatraju kako su prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH dostavljeni u parlamentarnu proceduru od strane tzv. Hrvatskog narodnog sabora (čitaj HDZ BiH) u cijelosti protivustavni, suprotni međunarodnim konvencijama i evropskim vrijednostima, zbog kojih je HDZBiH organizirao skup u Neumu”.

– Iz prijedloga promjena izbornih pravila, očigledno je kako neumski skup nije uspio. Naime, prijedlozi dostavljeni u parlamentarnu proceduru o načinu izbora članova Predsjedništva u FBiH, direktno su suprotni temeljnoj ljudskoj slobodi izbora, općeg i jednakog biračkog prava, čije uživanje se ne može segregirati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi i okolnosti, pa ni mjestu prebivališta glasača. Federacija BiH je jedna izborna jedinica za izbor članova Predsjedništva BiH sa tog teritorija, i nikakva podjela po tom pitanju, bez ugrožavanja spomenutih ljudskih prava nije moguća – navodi se u saopćenju.

Ističu da “što se tiče izbora delegata u Dom naroda FBiH, Ustav FBiH je jasan i njegove odredbe ne mogu se mijenjati nikakvim zakonom, pa ni Izbornim zakonom BiH”.

– Odluka Ustavnog suda BiH, upravo nalaže zakonodavcu da Izborni zakon BiH prilagodi Ustavu FBiH, prema kojem u Domu naroda FBiH mora biti najmanje jedan predstavnik konstitutivnih naroda iz svakog kantona, ako imaju barem jednog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. Hrvatski narodni savez još jednom izražava razočarenje i osuđuje totalno zapostavljanje nacionalnih interesa Hrvata u RS-u, koje tzv. HNS u svojim prijedlozima izmjena Izbornoga zakona uopće ne spominje, iako predstavnike Hrvata u tijelima vlasti bira drugi narod, odnosno Dodikov SNSD – zaključuje se u saopćenju.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *