Projektom IFAD asfaltirat će se putevi, izgradit hladnjače i biznis centar

Na području Federacije BiH u drugoj polovini marta planira se otpočeti asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva u okviru Projekta razvoja ruralnog poduzetništva. Sredstva za te namjene osigurao je Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) BiH, kao i za druge mikroprojekte seoske tržišne infrastrukture koji su odobreni u 27 općina u FBiH.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović izjavio je Feni da je u fazi ugovaranja već desetak projekata.

U sklopu njih bit će izgrađen poljoprivredni biznis centar u Ravnom, hladnjače za voće i povrće u Ustikolini, Kalesiji, Orašju i Jajcu, most u Kladnju, seoski putevi u Prači, vodovod u Odžaku i Bosanskom Petrovcu, te sistemi za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Teočaku, Goraždu i Ustikolini.

Također, u Otoci kod Bosanske Krupe, mještani će dobiti lokalnu tržnicu, a iz sredstava projekta će biti finansiran put, kojim bi se povezale mjesne zajednice Priki Put i Konjodor u susjednim općinama Bosanska Krupa i Bužim.

U Kalesiji je sve spremno za izgradnju puta Vukovije-Krušik, kao i hladnjače za voće i povrće. Za infrastrukturne mikroprojekte u ovoj općini namijenjeno je 550.000 KM, a 650.000 KM revolving kreditnih sredstava je planirano za pomoć kod zasnivanja novih zasada voća i povrća na nivou gazdinstva, te kao pomoć pri osnivanju obrta.

Projekat razvoja ruralnog poduzetništva vrijedan je oko 34 miliona KM, što omogućava dalji razvoj i poboljšanje ruralnog poslovanja povećanjem i unaprjeđenjem proizvodnih kapaciteta na nivou farme, kao i rashladnih i skladišnih kapaciteta tržišne infrastrukture u svih 27 projektnih općina u FBiH.

Uporedo s realizacijom tog šestog po redu IFAD-ovog projekta, Omanović je najavio da će ove godine početi i sedmi, koji osigurava 56 miliona eura za razvoj ruralne konkurentnosti na cijelom području Bosne i Hercegovine u narednih deset godina, odnosno u dva ciklusa od po pet godina.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *