Kalesija dobija proizvodni pogon u kojem će posao naći 50-tak radnika

Općina Kalesija će za nekoliko mjeseci dobiti novi proizvodni pogon iz oblasti metalske industrije, u kojem će posao dobiti pedeset i više nezaposlenih osoba. Vlasnik kompanije “Kovis Metallbau G.M.B.H.” je Kalesijac Ibro Pjanić, koji već godinama uspješno posluje u Sloveniji, a u ovoj godini planira otvoriti proizvodnu halu u općini Kalesija.

Pjanić je u razgovoru sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem konkretizovao dogovor u vezi sa otvaranjem pogona na području općine Kalesija.

“Radimo razne konstrukcije, reduktore, sve što se može napraviti od željeza, od crnog do bijelog materijala. Sve naše proizvode, uglavnom, izvozimo od Njemačke, Austrije, Meksika, Saudijske Arabije, Jordana, Rusije…Firma je registrovana u BiH i već slijedećeg mjeseca, u prvoj fazi, planiramo uposliti oko 20-tak radnika sa područja općine Kalesija. Firma je trenutno registrovana u Živinicama, gdje imamo vlastiti poslovni prostor. U razgovoru sa načelnikom Džafićem već smo 99 % stvari dogovorili da od maja mjeseca ove godine dio proizvodnje preselimo u Kalesiju”, kazao je Pjanić i dodao da planira uposliti više od 50 radnika sa područja kalesijske općine.

Naglasio je da je trenutno više od 80 % uposlenih u njegovoj firmi u Mariboru sa područja općine Kalesija.

Općinski načelnik Sead Džafić je izrazio zadovoljstvo što će se na području naše općine otvoriti još jedan proizvodni pogon u kojem će posao naći desetine nezaposlenih. Po njegovim riječima općina Kalesija će učiniti sve da Pjaniću, ali i svim drugim potencijalnim investitorima, omogući što brže dobijanje neophodne dokumentacije.

“Prije svega želim da se zahvalim našem sugrađaninu Ibri Pjaniću koji je kod mene došao sa zahtjevom da dio proizvodnje prenese na područje općine Kalesija. Učinit ću sve da za Ibru  i sve druge koji žele investirati u Kalesiju radimo danonoćno kako bi što prije dobili potrebne papire i zemljište koje je na raspolaganju svim budućim investitorima”, istakao je Džafić.

Džafić je napomenuo da je Pjaniću ponudio tri lokacije za gradnju hale, ali će ovaj pogon, najvjerovatnije, biti izgrađen u industrijskoj zoni u blizini TC „Omega“ u Kalesiji Gornjoj.

Pjanić je za kraj istakao da će mu u proizvodnom pogonu u Kalesiji trebati radnika raznih profila, prije svega metalske i elektro struke, ali nije isključena ni mogućnost prijema radnika drugih profila koji bi uz prekvalifikaciju našli posao u ovoj kompaniji.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *