Petrov sa Zvizdićem: Ne podržavam stvaranje dodatnog entiteta u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas delegaciju Hrvatskog sabora koju je predvodio predsjednik Sabora Božo Petrov.

Zvizdić je čestitao Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Upoznao je Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio na prenosu znanja i iskustava u oblasti evropskih integracija. Rekao je da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO-a i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Zvizdić i Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Razgovarali su i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *