Energetska efikasnost: Započeti građevinski radovi na 15 javnih objekata

Federalna vlada usvojila je izvještaj o realizovanim aktivnostima Implementacione jedinice projekta “Energetska efikasnost u BiH” za Federaciju BiH, u periodu od 15.9.2016.do 31.12.2016. godine. Tokom izvještajnog perioda započeti su građevinski radovi na ukupno 15 javnih objekata sa usvojene primarne liste od 32 objekta iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

Riječ je o osnovnim školama “Zahid Baručija”, “Hašim Spahić” i “Srednje” u Kantonu Sarajevo, Srednjoj mješovitoj školi Žepče, Općoj bolnici Tešanj i osnovnim školama “Hamdija Kreševljaković”, “Musa Ćazim Ćatić” i Prvoj osnovnoj školi Zavidovići u Zeničko-dobojskom kantonu i objektima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu: Dom zdravlja Jablanica, Srednja škola Konjic (LOT1) i Srednja građevinska škola Juraja Dalmatinca, OŠ Fra Didaka Buntića, Srednja škola Čapljina, IV Osnovna škola Mostar i Osnovna škola Crnići (LOT2). Radovi na ovim objektima su okončani.

Od javnih objekata u Unsko-sanskom kantonu na listi se nalaze Dom zdravlja Bihać, “I srednja škola Husein Manić, Gimnazija, I i II srednja škola i osnovne škole “Stijena” i “Otoka”. Izbor izvođača radova na ovim objektima je okončan i ugovori dodijeljeni 13.7.2016. godine.

Međutim, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao naručilac, nije u mogućnosti da uvede izvođača radova na gradilište, jer Vlada i Skupština ovog kantona nisu donijele finalnu odluku o zaduženju kod Federalnog ministarstva finansija.

U dosadašnjem dijelu projekta potrošeno je ukupno 8.360.631 KM, i trenutno nema računa koji nisu obrađeni i upućeni na saglasnost za plaćanje.

Usvojena je i informacija i data saglasnost na Listu objekata za implementaciju mjera energetske efikasnosti u 2017. godini za objekte od značaja za FBiH, koju je utvrdio Upravni odbor Projekta “Energetska efikasnost u BiH” za FBiH.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *