BiH blizu punopravnog članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji

 

 

Bosna i Hercegovina je veoma blizu historijskog potpisivanja punopravnog članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO), zaključeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i delegacije WTO predvođene ambasadorom u misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedavajućim WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim.

Otklonjene su ključne prepreke i preduzimaju se posljednji koraci za pristupanje WTO a tokom narednog mjeseca uslijedit će završni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

“Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, i o tome obavijestiti rusku stranu što bi u ovom momentu trebalo biti dovoljno, istakao je Šarović, naglašavajući da „očekuje pozitivno mišljenje entiteta na Odluku, kako bi vrlo brzo bila usvojena na Savjetu ministara BiH.“

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uslova za članstvo u WTO, posebno ističući zalaganje ministra Šarovića.

“Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i sa te strane BiH će imati našu punu podršku“, istakao je ambasador Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi biće održani u februaru i maju a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula ove godine.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *