Fra Ivo Marković: Hrvatsku politiku u BiH određuje tzv. Herceg Bosna i udbaški kadrovi

Hrvatska politika je uglavnom nedefinirana. Hrvati su bez orjentacije, i što je najgore hrvatsku politiku određuje tzv. Herceg Bosna a to je najkatastrofalniji dio hrvatske politike koji je još uvijek toliko moćan, kazao je za TV1, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivo Marković, prenosi Patria. 

“Uglavnom su to kadrovi školovani u vrijeme komunizma i udbaškoj tradiciji i onda se Čović lako nađe sa tim društvom jer je to isti mentalni sklop. Mislim da je sa te strane hrvatska prisutnost u BiH uglavnom prisutna preko te Herceg Bosne. Mislim da bi bilo bolje da imaju aktivniju politiku, da se jasno zna šta hoće od Bosne i Hercegovine”, rekao je fra Marković.

Hrvatska politika mora se otvoreno suprostaviti politici Milorada Dodika smatra Fra Marković.

“Moraju otvoreno da kažu da neće dopustiti nikakvo otcjepljenje, i da Hrvati budu zastupljeni u čitavoj Bosni i Hercegovini kao svom prostoru. Mislim da tu ima prostora za konstruktivniju ulogu Hrvatske”, kazao je fra Marković.

On je kazao da se nada tome da se EU ipak neće raspasti jer je to jedan od najboljih tipova društva koji danas u svijetu postoji a BiH bi ulaskom u EU dobila izmjenu organizacije društva ne samo u ekonomskom nego i u pravnom smislu.

“Političari se boje da će doživjeti Sanaderovu sudbinu i zato se boje EU”, smatra fra Marković.

“Snage koje bi mogle uvesti BiH u EU mislim da bi morale biti organizovanije. Razočaran sam u opoziciju za koju se čini da nema snage. Kada bi opozicija solidno krenula od potreba ljudi i zaštite izrabljenih da bi se BiH mogla mobilizirati na putu ka Evropi”, kazao je fra Marković.

zavnews/nap

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *