Reis Kavazović o napadu u Njemačkoj: Svjedoci smo uspona antimuslimanskog terorizma

Povodom napada na Islamski kulturni centar Bošnjaka u Bielefeldu, oglasio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović te osudio ovaj vandalski čin, ali istaknuo i povjerenje u njemačke institucije.

– Islamska zajednica u BiH i svi njeni pripadnici užasnuti su napadom na džamiju i islamski centar u njemačkom gradu Bielefeldu. Posebno nas brine informacija da je imam bio u objektu kada je zapaljen i da je njegov život bio ugrožen. Istovremeno, imamo puno povjerenje u sigurnosne i pravne institucije SR Njemačke, i u to da će počinioci biti pronađeni i procesuirani. Posebno cijenimo podršku građana i zvaničnika prijateljske Njemačke, koji su stali uz bošnjačku muslimansku zajednicu u ovim teškim trenucima – poručio je Kavazović.

U saopćenju se dalje ističe da “članove Mešihata IZ-a u Njemačkoj, imame i sve muslimane pozivam da se ne dozvole zastrašiti i da ne nasijedaju na provokacije nasilne manjine, te da kao i do sada nastave davati doprinos ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Njemačke, čuvajući kao pravi ambasadori islama i bošnjačke tradicije, svoj identitet u otvorenoj interakciji sa drugima. Izolacionizam i nepovjerenje su jedan od najvećih trenutnih izazova za sve nas u Evropi i svijetu i mi se trebamo tome zajednički oduprijeti“.

– Ovaj napad kao i onaj u kanadskom Quebecu upozoravaju nas na to kuda može odvesti islamofobična retorika i sijanje nepovjerenja prema muslimanima. Plaši nas spoznaja da smo svjedoci uspona nečega što možemo nazvati antimuslimanskim terorizmom, koji počiva na neosnovanoj mržnji prema muslimanima – poručio je reisu-l-ulema Husein Kavazović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *