Od 15. juna bez rominga u EU

Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju veleprodajnih cijena koje telekom operatori plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu, čime je otvoren put za ukidanje rominga od juna, saopštila je danas Evropska komisija.

Ograničavanje veleprodajnih cijena bio je posljednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017. godine, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno.

Do sada su gradjani EU papreno plaćali korištenje rominga kada posjećuju ili rade u drugoj članici EU, na šta se već dugo gleda kao na otežavajuću okolnost za stvaranje zajedničkog tržišta.

Veleprodajna cijena za prenos podataka, što je bilo najkontroverznije pitanje s obzirom na sve veće korištenje interneta preko mobilnih telefona, ograničena je na 7,7 eura po gigabajtu od polovine juna 2017. a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 eura 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Istovremeno će veleprodajna cijena poziva biti smanjena sa 5 eurocenti po minutu na 3,2 eurocenta dok će cijena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan eurocent.

“Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cijena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu”, navela je Evropska komisija.

Komisija je saopštila da će veleprodajne cijene razmatrati svake dvije godine i predložiti nove ako bude potrebno.
Postignuti sporazum sada treba da odobre Evropski parlament i članice EU ali se na njega gleda kao na prvi uspjeh predsjedavanja Malte EU.

I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće pozdravljaju sporazum, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Stvar komplikuju velike razlike u “domaćim” cijenama i navike gradjana EU kada je reč o korištenju mobilnih telefona, piše EurActiv.com.

Tako zemlje istočne Evrope, čiji građani uživaju u nižim cijenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje veleprodajnih cijena, jer će tako izbjeći povećanje cijena na svom tržištu. Time se zapravo subvencionišu siromašniji potrošači koji često putuju.

Istovremeno zemlje koje su magnet za turiste sa juga Evrope, brinu da će njihovi operatori morati da podignu cijene u domaćem saobraćaju da nadoknade troškove telefoniranja stranih turista.

Inače, Evropska komisija punu deceniju radi na smanjenju i eventualnom ukidanju naknada za korištenje mobilnih telefona u inostranstvu.

Od 2007. su cijene rominga u EU smanjenje za više od 90% a posljednji put u aprilu 2016. godine.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *