Genjac: Amandmani hrvatskih parlamentaraca na izvještaj o BiH su neprihvatljivi

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac ocijenio je da su amandmani, koje su jučer hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu uložili na nacrt izvještaja o BiH, a koji uglavnom predlažu mogućnost federalizacije BiH, neprihvatljivi, te da njihov sadržaj ne prati obećanje Hrvatske da će pomoći BiH na njenom evropskom putu.

Za Prijedlog rezolucije koji je izradio izvjestilac za BiH Christian Dan Preda, Genjac je kazao da se može pohvaliti, jer u sebi sadrži izraz pravog stanja i stvarnih potreba BiH i njenih građana na evropskom putu. Međutim, predložen je veliki broj amandmana, 288, od kojih je veliki broj od parlamentaraca iz Hrvatske.

Genjac smatra da ovi amandmani u značajnoj mjeri nastoje redefinirati prioritete BiH na evropskom putu, pa umjesto socio-ekonomskih reformi, koje su stavljene u drugi plan, sada nastoje istaći politička pitanja kao što su ustavno uređenje, reforme izbornog zakonodavstva…

– To je na evropskom putu BiH vrlo štetno – podvukao je.

Sadržaj tih amandmana, kazao je Genjac, uključujući amandman koji govori o principima federalizma je neprihvatljiv iz više razloga.

– To nije mišljenje evropskih parlamentaraca već mišljenje hrvatskih parlamentaraca pod čijim pritiskom evropski parlamentarci glasaju za nešto što im se predstavlja na iskrivljen način – istakao je.

Također, mišljenja je da je princip federalizma u BiH neprihvatljiv i s toga što je to miješanje u pitanja unutrašnjeg uređenja države, te zato što podrazumijeva daljnju teritorijalizaciju etničkog principa, daljnje podjele i “ostvarenje ciljeva koji se nisu mogli ostvariti ni ratom”.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta jučer je sa 45 glasova za, 11 protiv i tri suzdržana, usvojio prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *