Životna filozofija mrava: Cijene slogu i ne sumnjaju u sebe

Ove radišne životinje misle o budućnosti, ali se ne brinu oko onoga na što ne mogu uticati, daju sve od sebe, a čak i ako skrenu, uvijek se vrate na put ka cilju

U životu puno toga možemo naučiti od velikih i uspješnih, no ne treba zaboraviti da često najvrjedniju životnu lekciju naučimo od “običnih” ljudi, pa čak i od mrava, kaže američki poduzetnik i motivacijski guru Jim Rohn.

Prateći njihovo ponašanje napisao je knjigu “Filozofija mrava”, u kojoj donosi četiri velike lekcije iz njihova života, koje i ljudima mogu biti vrlo korisne da poboljšaju kvalitetu života. Prva lekcija glasi: “Mravi nikad ne odustaju”. Stavite mravu prst na put i on će potražiti način da zaobiđe prepreku, tako da prijeđe preko prsta ili ga jednostavno zaobiđe. Koliko god puta stavili prst pred njega, mrav neće odustati.

– To nas uči da uvijek treba tražiti alternativne pravce na putu do ciljeva – kaže Rohn.

Slikovni rezultat za mraviDruga lekcija vam je vjerovatno poznata iz priče o cvrčku i mravu – mravi cijelo ljeto misle na zimu, pa ih ona ne može iznenaditi. Dok cvrčak pjeva i dobro se provodi, mrav ljeti marljivo skuplja hranu, jer zna da ljeto neće trajati zauvijek. Kad vam ide dobro, nemojte biti previše samouvjereni i arogantni, imajte na umu da vas može snaći i loše razdoblje.

I budite dobri prema ljudima jer dobra vremena ne traju zauvijek, ali dobri ljudi uvijek vam mogu biti potpora.

Zimi mislite na ljeto. I dok traje velika hladnoća, mravi znaju da to neće trajati vječno te su s prvim zrakama sunca spremni za rad i igru. Kad smo loše i kad se jedva nosimo s onim što izgleda kao potpuni slom, važno je zadržati vjeru da je to prolazno, te da će doći bolja vremena.

A zadnja, no ne manje važna lekcija kaže – dajte od sebe uvijek najbolje što možete.

Zajednički prema cilju

Nema mrava zapovjednika koji upravljaju rad ostalih, nego svi zajedno rade za dobrobit kolonije, tako da se oslanjanju na međusobno djelovanje, pri čemu svaki slijedi osnovna pravila.

Slikovni rezultat za mraviBorbeni kad zatreba

Mravi žive u kolonijama i najratobornija su vrsta na Zemlji. Ako ih neko napadne, neće se brinuti o vlastitu životu, nego će štititi interese zajednice. Upamtite da bez kolega ipak ne biste bili to što jeste.

Najviše od sebe

Dok ljeti skupljaju hranu, mravi se ne pitaju zašto bi trebali raditi tako teško niti koliko im treba. Jednostavno rade najbolje što mogu, što je najvažnije za uspjeh i sreću.

Specijalizacija među radilicama

Postoji jasna organizacija – jedni se brinu o mravinjaku, drugi skupljaju hranu… I poslovni tim za uspjeh treba jasnu raspodjelu zadataka.

Mrav ne sumnja u sebe

Iako je mali, mrav se ne zapitkuje šta bi bilo da je deset puta veći. Njegova snaga proizlazi iz zajednice. I dobar radnik će biti sretniji u dobroj firmi.

zavnews/24sata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *