Udruženje “Agro-Dolina”: Sigurno tržište ključ je za uspjeh proizvođača

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Agro-Dolina” Zavidovići, osnovalo je šestero entuzijasta 2011. godine. Cilj je bio pokrenuti i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju šireg obima, na područjima naselja Doline i Alića.

Dokaz da su u tome uspjeli, u proteklih pet godina predstavlja pedesetak članova Udruženja, koji danas imaju zasade, uglavnom maline, na oko 60 dunuma zemlje.

Već nekoliko godina ovo Udruženje organizira godišnju izložbu poljoprivrednih proizvoda i zdrave hrane. Pomoć su pružili i proizvođačima prije dvije godine u vrijeme poplava, kada je stradao veliki broj zasada, mehanizacije i dobara u ovom području.

Prema riječima Izeta Burića, zamjenika predsjednika Udruženja „Agro-Dolina“, u narednom periodu planiraju proširenje proizvodnje, kao i uzgoj novih kultura.

-Imamo plan rada za narednih pet godina, a sva naša proizvodnja se zasniva na principima organske proizvodnje – kaže Burić.

U avgustu prošle godine u naselju Dolina, otvorena je i prva hladnjača na području zavidovićke općine. U vlasništvu je Enesa Kalabića, koji je zajedno sa Salimom Starčevićem pokrenuo projekat zasada malina, u okviru kojeg su za oko 60 proizvođača, većinom sa područja Doline, obezbijedili 77 hiljada sadnica maline, sisteme za navodnjavanje, usluge agronoma…

Proizvođači će preko prinosa maline otplaćivati dug naredne dvije godine, a kapacitet hladnjače je 80 tona. U kratkom periodu, od avgusta do kraja sezone, zamrznuto je više od 40 tona maline. Kompletan urod otkupljuje partnerska firma „Fruti-Fungi“ iz Visokog.

Prema riječima Salima Starčevića, planovi za narednu godinu se odnose na proširivanje zasada, a osim malina, najavljuju i uzgoj šumske jagode i gljive.

 

zavnews/Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *