Naučnici predstavili detektor laži za upotrebu na aerodromima

U Kanadi je već započelo testiranje robotskog kioska koji se naziva Automated Virtual Agent fot Truth Assessment in Real Time (AVATAR). Znanstvenici se nadaju kako će ovaj kiosk uskoro pomagati agentima u pronalaženju kriminalaca i potencijalnih terorista.

Ovaj robot koristi software za analizu očiju i mnoštvo senzora za otkrivanje psiholoških znakova koji ukazuju da neka osoba laže. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su ga prvi put predstavili 2012. godine i od tada je postao još napredniji, dobio je dodatne senzore i sposobnost analiziranja podataka.

„AVATAR je kiosk sličan onom u zračnoj luci ili u trgovini“, rekao je profesor Aaron Elkins na Univerzitetu San Diego. „Međutim, na ekranu kioska se nalazi lice koje putnicima postavlja pitanja i može otkriti psihološke promjene i promjene u ponašanju tokom razgovora.

Sistem može otkriti promjene u očima, glasu, gestikulaciji i stavu.“ Kada putnik dođe do kioska, on mu postavlja pitanja kao što su: „Imate li voće ili povrće u prtljagi?“ ili „Nosite li oružje?“

Za vrijeme razgovora AVATAR upotrebljava software kojim analizira oči, pokret i pritisak, kako bi otkrio govori li osoba istinu ili joj je neugodno. Kako bi razlikovao lažljivce od osoba koje su nervozne zbog letenja, kiosk postavlja i neka jednostavna, uobičajena pitanja.

Istraživači smatraju da bi AVATAR mogao imati široku primjenu. „Mogao bi se koristiti ne samo na granicama već i u provođenju zakona i razgovorima za posao“, rekao je Elkins.

Naučnici i dalje nastavljaju s radom na AVATARU, te ga testiraju u laboratorijima, aerodromima i na graničnim prijelazima.

znanost.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *