Senat UNSA donio odluku: Studenti neće imati predavanja za vrijeme džume i drugih vjerskih obreda

Senat Univerziteta Sarajevo na današnjoj sjednici usvojio je inicijativu Studentskog parlamenta (SPUS) o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima petkom zbog klanjanja džuma-namaza.

Kako je rečeno na sjednici, vodit će se računa i o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i ostalih vjerskih zajednica.

Slikovni rezultat za haris zahiragicPredsjednik SPUS-a Haris Zahiragić koji je i predlagač ove inicijative ističe da će se voditi računa o vjerskim pravima svih, a ne samo studenata islamske vjere.

– Još jednom smo pokazali, da Sarajevo, možda i jedino, ispravno razumije pojmove multi-kulturalnosti i multi-konfesionalnosti, kao i sekularne države. Hvala svim institucijama na podršci ovoj inicijativi. Ovo je mali korak za mene, za studente, za SPUS, kao i za Univerzitet, ali veliki za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovim putem apelujem na Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine, kao i na vjerske zajednice u smislu podrške, da izvrše obavezu potpisivanja ugovora sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i prekinu praksu diskriminacije pripadnika islamske vjeroispovijesti, to jeste da svima omoguće jednak tretman – napisao je Zahiragić na svom Facebook profilu.

Podsjećamo, SPUS na čelu sa Zahiragićem je tražio usvajanje ove inicijative, jer smatraju da se održavanjem nastave i ispita za vrijeme džuma-namaza ugrožavaju osnovna ljudska prava, jer ti studenti moraju birati između obavljanja vjerske obaveze i obrazovanja zbog kojeg su i upisali fakultet.

zavnews/faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *