Dokazano! Putovanja usrećuju više od svih materijalnih bogatstava

Nije nepoznanica da je svako novo putovanje ujedno i novo iskustvo za koje ćemo biti bogatiji. Materijalna dobra čine nas sretnim na kratke staze, ali iskustva i sjećanja na putovanja, ostaju sa nama zauvijek.

Ispostavlja se da je najveći problem sa srećom adaptacija. Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. Nivo zadovoljstva vremenom splašnjava dok u potpunosti ne iščezne. Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom.

Istraživanje koje je provedeno na Kornel Univerzitetu, u državi New York, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces – rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima, može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put. Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sjećanja na putovanja nastavljaju prisjećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje.

Povezana slika

Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih vještina, pa čak i ekstremni sportovi su odličan izvor sreće za svakog od nas. Nova stvar, pa čak i ako je u pitanju automobil koji je trajno dobro, polako ali sigurno zastari i postane nešto na šta se naviknemo i prema čemu više ne gajimo osjećanja.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *